Pluimveeweb: Tarweprijzen onder druk door verbeterde weersomstandigheden

25-03-2018

De tarweprijzen staan op de beurs van Chicago onder druk door een verbetering van de klimatologische omstandigheden. Ook de Matif stond onder druk met een hoog handelsvolume, meegezogen door Chicago.

Neerslag is de afgelopen dagen teruggekeerd op de Plains. Het verbetert de groeiomstandigheden van de wintertarwe, die lijdt onder de ernstige droogte die het hart van de Amerikaanse vlakten teisterde. Niettemin, op de korte termijn lijkt neerslag terug te keren in  Kansas (de grootste producent van wintertarwe), maar dat kan niet worden gezegd van Oklahoma en Texas die ook lijden aan een ernstig gebrek aan water.

Maar ook in Europa zijn de klimatologische omstandigheden van betekenis. De koude golf die momenteel Europa treft, heeft waarschijnlijk niet veel impact op de granen mede geholpen door wat sneeuwval.

MARS (de landbouwmonitoringsdienst van de Europese Commissie) schat de tarweproductie 2018  op 6,2 ton / hectare, een toename van 1,4 procent ten opzichte van 2017 en een plus van 3,8 procent vergeleken met het gemiddelde. Deze toename is voornamelijk het gevolg van de milde winter. Hetzelfde geldt voor het Zwarte Zeegebied.  Voldoende neerslag in Rusland en Oekraïne bevordert de conditie van de winterganen.

Tekst:De Vries & Westermann B.V. & Akkerwijzer.nl

 
 

Inloggen op de ledenportal