Pluimveeweb: EU-burgers willen kooi-eieren

24-03-2018

vrijdag 23 maart 2018
 aangepast: zaterdag 24 maart 2018

De EU met uitzondering van Duitsland, Oostenrijk en Nederland vertrouwt op huisvesting van kippen in moderne kooihuisvesting; de verrijkte koloniehuisvesting.

In tegenstelling tot Duitsland vertrouwt de rest van de EU, met uitzondering van Oostenrijk en Nederland, die veel eieren afzetten naar Duitsland, op de moderne kooihuisvesting; de verrijkte kooi, koloniehuisvesting of ook wel klein-volière genoemd.

EU goedgekeurd
Koloniehuisvesting of klein-volière, de kooien voor kleine groepen, blijven goedgekeurd in de EU. Er is geen gezonder, schoner, hygiënischer systeem voor het produceren van eieren. Ouderen, zieken en kinderen zouden uit voedselveiligheidsoverwegingen het beste kooi-eieren kunnen eten.

Duitsland is van plan om vanaf 2025 kooihuisvesting te verbieden. In Nederland zijn verrijkte kooien vanaf 2021niet meer toegestaan. Koloniehuisvesting blijft wel toegestaan. Georg Keckl, Agraringenieur en werkzaam als landbouwstatisticus in Hannover, geeft aan dat de positieve kant van de moderne kooihuisvesting te weinig wordt belicht. „Het ideaal van kippenhouderij is de “kipmobiel”, die over de weilanden wordt getrokken. Realistisch gezien kunnen hiermee de vereiste hoeveelheden eieren niet worden geproduceerd. De op een na beste accommodatie voor kippen zijn de moderne kooien voor kleine groepen”, aldus Georg Keckl.

Discussie gebaseerd op onjuiste informatie
In de rest van Europa verkopen de Duitse discounters in hun winkels zonder problemen kooi-eieren. Volgens Georg Keckl is de anticiperende gehoorzaamheid aan ngo campagnes of ongemak voor ngo’s de Duitse ‘state of mind’ geworden. Door de ideologische campagnes van de nieuwe ‘civiel society’ in Duitsland waagt geen enkele onderzoeker of wetenschapper, ook niet van de Universiteit van DIergeneeskunde in Hannover, zich aan positieve uitspraken over de moderne kooihuisvesting. Hij vergelijkt de affaire rondom de olieopslagboei ‘Brent Spar’ met de huidige discussie over kooi-eieren.

Europa zat in 2016 55,9 procent van de leghennen op kooisystemenBekijk de verschillen per land in de afbeelding.
 

Tekst:Monique van Loon / Animal Health online

 
 

Inloggen op de ledenportal