Pluimveeweb: LTO/NOP verwacht op korte termijn oplossing voor fipronilmest

15-04-2018

Haps, vrijdag 13 april 2018
 aangepast: zondag 15 april 2018

Hugo Bens van de vakgroep pluimveehouderij van LTO/NOP verwacht op heel korte termijn een oplossing voor de afzet van de met fipronil vervuilde pluimveemest. Betrokken partijen hebben daarvoor een plan gemaakt, waardoor het mogelijk wordt om met fipronil verontreinigde mest op een centrale locatie te mengen met schone mest en vervolgens verder te verwerken. Het wachten is op goedkeuring van minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV).

Bens zegt tegen Nieuwe Oogst dat vertegenwoordigers van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit, het ministerie van LNV en de Europese Commissie geen bezwaar zien.

Er ligt bij 39 pluimveehouders naar schatting nog 11.000 ton met fipronil besmette mest opgeslagen. Mest met een gehalte boven de 0,01 milligram fipronil per kilo moet door verbranding worden vernietigd. Het verbranden van fipronilmest is momenteel onmogelijk. ARN in Weurt accepteert geen pluimveemest meer en de wachttijd bij BMC Moerdijk is vanwege noodzakelijke onderhoudswerkzaamheden opgelopen tot eind 2018.

200 euro per ton

Andere opties zijn enorm duur, met soms prijzen rond de 200 euro per ton, als er al een offerte kan worden verkregen. Normaal betaalt een pluimveehouder 15 euro per ton, afvoer naar Weurt en Moerdijk kostte enkele tientallen euro’s per ton.

In februari gaf minister Schouten pluimveehouders al wel toestemming om fipronilmest op het eigen bedrijf te mengen met schone mest van het eigen bedrijf. Maar op veel bedrijven is onvoldoende bedrijfseigen, schone mest aanwezig om de vervuilde mest op te mengen. Daarom werkt de sector voor een oplossing waarbij de mest op een centrale locatie gemengd kan worden, waarbij het gehalte onder de 0,01 milligram fipronil per kilo kan worden gebracht.

Bens heeft goede hoop dat het probleem nu snel wordt opgelost. „Alle neuzen staan dezelfde kant op. Alleen de minister moet nog goedkeuring geven.” Volgens Bens is het ook niet verantwoord om de mest de hele zomer op de bedrijven te laten liggen. „Je kunt je wel voorstellen wat er gebeurt als het warm weer wordt. Dat is niet gezond voor de pluimveehouder, maar maatschappelijk gezien is het ook niet verantwoord.”

Tekst:Tom Schotman & Nieuwe Oogst

 
 

Inloggen op de ledenportal