Pluimveeweb: Zes genomineerden Pluimvee Innovatieprijs

24-04-2018

Eersel, dinsdag 24 april 2018

De jury van de Pluimvee Innovatieprijs onder leiding van Jan Workamp heeft zes innovaties genomineerd: drie voor de vleessector en drie voor de legsector. De jury selecteerde op de criteria innovatief, praktische toepasbaarheid en potentie voor de sector.

Voor de vleessector zijn de volgende drie inzendingen genomineerd:

Nestborn

Nestborn is een nieuw concept om eieren uit te laten komen in de stal zonder specifieke installatie en investeringen door de pluimveehouder. De eieren liggen in het strooisel op een verwarmde vloer. De temperatuur van de eieren wordt door de broederij met een set van draadloze ovoscans continu gemonitord tijdens het 3-daagse uitkomstproces. Het risico van het uitkomproces ligt bovendien bij de broederij, omdat er op het aantal kuikens wordt afgerekend. Naast een technische vernieuwing is dat ook een nieuwe marktbenadering. Nestborn geeft het uitkomconcept uit in licentie aan broederijen. Belgabroed, Vervaeke en Van Hulst zijn licentiehouder.

Reinigingsrobot drinklijnen

De reinigingsrobot van All-Roudreiniging Swinkels is een zelfrijdende robot die in één werkgang door één man bediend wordt voor het reinigen van drinklijnen in vleeskuikenstallen. Het reinigen van drink- en voerlijnen is een zware arbeidstaak, waarbij er drie keer gereinigd wordt. In een stal tot 100 meter lang betekent dat al snel een afstand van 4 kilometer lopen, waarbij er een hogedrukslang wordt meegetrokken. Deze robot doet de handeling in één keer, waardoor de drinklijnen sneller schoon zijn en het minder arbeidsintensief is. Deze innovatie is beschikbaar voor drinklijnen, maar er wordt ook gewerkt aan een variant voor voerlijnen.

Automatische legnestontsmetting

Optibrut heeft in een bestaande vleeskuikenouderdierenstal een automatische legnestontsmettingsinstallatie gebouwd. Deze installatie ontsmet dagelijks de nesten voor het dichtzetten. Het ontsmettingsmiddel wordt via ontsmettingsleidingen en spraynozzles in de nesten verneveld. Het systeem is gekoppeld aan het koelsysteem. Het voordeel van automatische legnestontsmetting is een betere broedeikwaliteit. Na het leggen van een ei koelt deze af. Wanneer er dan veel bacteriën aanwezig zijn, zuigt het ei die in de poriën. Door de bacteriedruk te verlagen is de kans op ziektes kleiner en dat zorgt voor gezondere kuikens.

Deelnemers aan het Pluimvee Symposium Vlees op 16 mei bepalen wie de winnaar wordt. Klik hier voor meer info over het programma en de aanmelding.

Pluimvee Innovatieprijs Leg

De drie genomineerde inzendingen voor de Pluimvee Innovatieprijs Leg zijn:

Rechtenveiling.nl

Pluimveerechten worden op een aantal manieren bemiddeld: rechtstreeks, via erfbetreders en via makelaars. Maar vraag en aanbod sluiten in de praktijk slecht op elkaar aan en niemand weet wat de werkelijke waarde is, zo is de ervaring van Rechtenveiling.nl. Pluimveehouders stellen regelmatig vragen aan erfbetreders over rechten. Om vraag en aanbod beter op elkaar af te stemmen en de prijsvorming transparanter te maken, bouwt Rechtenveiling.nl een online veilingsite. Pluimveehouders kunnen hier straks kavels plaatsen en bieden. Na het sluiten van de kavel wikkelt Rechtenveiling.nl de administratieve en financiële handelingen af.

Stoffiltering met reiniging

Inno+ ontwikkelde een stoffilter met een automatisch reinigingssysteem op basis van perslucht. De droge filter met een hoog luchtdoorlatend vermogen, wordt vóór de ventilatoren geplaatst. Fijnstofhoudende stallucht wordt zo door het filterpakket gezogen. Het reduceert 99 procent van alle fijnstof, 99 procent van alle endotoxinen en 39 procent van de geur. Om de ventilatiecapaciteit te blijven garanderen, reinigt perslucht 4 tot 12 maal per dag het filter. Dat is arbeidsbesparend ten opzichte van vergelijkbare filtersystemen. Het systeem is vooral goed toe te passen in stallen met een centrale afzuiging.

Easy@

EW Nutrition ontwikkelde een doseerapparaat voor voerlijnen in de legkippenstal, dat geen elektriciteit gebruikt. De Easy@ wordt op de voerlijn gemonteerd en doseert op het moment dat de voerketting draait. De vloeibare voeradditieven zitten in flessen die op de machine worden geklikt. Dit systeem is een alternatief voor het toevoegen van additieven aan het drinkwater of aan het voer door de voerfabrikant. Het voorkomt biofilm in de drinkwaterleidingen waar resistente bacteriën zich in kunnen verstoppen, terwijl de flexibiliteit om snel een additief in te zetten blijft. De installatie vereist geen technische kennis en financiële investering.

Deelnemers aan het Pluimvee Symposium Leg op 17 mei bepalen wie de winnaar wordt. Klik hier voor meer info over het programma en de aanmelding.

Tekst:Robert Ellenkamp

 
 

Inloggen op de ledenportal