Pluimveeweb: Grootste Spaanse eierproducent schakelt om naar vrije uitloop

28-04-2018

zaterdag 28 april 2018

De grootste eierproducent van Spanje Huevos Guillén kondigde onlangs aan om te schakelen van verrijkte kooi naar scharrel, vrije uitloop en biologische leghennen. Huevos Guillén is leverancier van supermarktketen Mercadona. Deze supermarktketen gaat Lidl nu achterna door alleen nog scharrel- en vrije uitloop eieren te gaan verkopen in Spanje.

Sinds 3 april is Mercadona in 59 supermarkten van de ruim 1.600 die de Spaanse keten heeft, begonnen met de verkoop van enkel en alleen scharrel- en vrije uitloopeieren. Het gaat vooralsnog om supermarkten in de provincies Valencia en Alicante maar dat aantal moet dit jaar oplopen naar 180 supermarkten in heel Spanje, meldt spanjevandaag.com.

In 2023 zal Mercadona in alle ruim 1.600 supermarkten in heel Spanje alleen nog maar eieren van scharrelhennen en vrije uitloophennen verkopen, twee jaar eerder dan gepland. Huevos Guillén heeft naar eigen zeggen ruim 60 miljoen euro geïnvesteerd om zijn stallen aan te passen.

Lidl

In januari van dit jaar stopte de Duitse supermarktketen Lidl met de verkoop van eieren uit verrijkte kooien in haar Spaanse supermarkten. Lidl verkoopt nu alleen nog scharrel- en vrije uitloopeieren in haar Spaanse supermarkten.

Lidl verkoopt sinds 2013 al geen verrijkte kooi eieren in diverse landen. Hun einddoel was om voor het jaar 2025 alleen nog eieren te verkopen van scharrel-, vrije uiltoop of biologische leghennen. Maar dat heeft de Lidl nu al zeven jaar eerder voor elkaar gekregen.

De eieren in Spanje zijn afkomstig van vier Spaanse leveranciers waaronder García Puente en Granja San Miguel. De eieren van de Lidl in Spanje zijn dus 100 procent Spaans te noemen, meldt de website spanjevandaag.com.

Tekst:Tom Schotman & spanjevandaag.com

 
 

Inloggen op de ledenportal