Nieuwe Oogst: Voormalig LNV-staatssecretaris Jan Odink overleden

07-05-2018

Jan Odink, voormalig staatssecretaris van Landbouw in het kabinet Balkenende 1, is overleden. Hij was de man die de eerste poging wist te verijdelen om de pelsdierhouderij in Nederland te verbieden.
 

Odink (73) was tientallen jaren actief bij het Landbouwschap en bij het Productschap Vee en Vlees (PVV). Zo was hij van 1985 tot 2002 secretaris van het PVV en tevens directeur Roodvlees.

Bij de verkiezingen in mei 2002, kort na de moord op Pim Fortuyn, boekte de Lijst Pim Fortuyn (LPF) een grote verkiezingszege. Vervolgens vormden CDA, VVD en LPF na twee paarse regeringen het eerste kabinet onder leiding van Jan Peter Balkenende.

Voorspraak Wien van den Brink

Op voorspraak van oud-varkenshouderijbestuurder en LPF-Kamerlid Wien van den Brink werd Odink namens de LPF benoemd tot staatssecretaris van Landbouw. In datzelfde kabinet trad Cees Veerman voor de eerste keer aan als minister van LNV.

Als gevolg van ruzies binnen de LPF viel de regering Balkenende 1 al na 87 dagen. In de daaropvolgende demissionaire periode trok Odink echter nog twee wetsvoorstellen in die minister Laurens Jan Brinkhorst tijdens het tweede paarse kabinet had ingediend. Een daarvan ging over de huisvesting van vleeskuikenouderdieren.

Verbod pelsdierhouderij

Het andere wetsvoorstel van oktober 2001 regelde een verbod op de pelsdierhouderij in Nederland. Odink was het daar mordicus mee oneens en hij trok het in. Wel kwam er een aanscherping van de welzijnseisen in de pelsdierhouderij.

Uiteindelijk deden GroenLinks en PvdA in 2009 een nieuwe poging om tot een verbod te komen. Dat slaagde en leidde er toe dat de pelsdierhouderij vanaf 2024 in Nederland verboden is.

 
 

Inloggen op de ledenportal