Pluimveeweb: 'Stalbranden mogelijk veroorzaakt door ratten'

16-05-2018

Heythuysen, woensdag 16 mei 2018

CDA-statenlid Rudy Tegels zegt tegen regionale omroep 1Limburg diverse signalen te hebben gekregen dat stalbranden mogelijk worden veroorzaakt door de overlast van ratten.

Volgens Tegels is de overlast door ratten flink toegenomen sinds de wetgeving voor het bestrijden ervan is gewijzigd en bepaalde bestrijdingsmiddelen zijn verboden.

Doorknagen

Het vismeel dat in elektriciteitskabels in stallen verwerkt zit, zou ratten trekken die op hun beurt de kabels doorknagen, zo stelt Tegels. „En dat is dan mogelijk weer een belangrijke oorzaak van kortsluiting met alle vervelende gevolgen van dien”, zegt het CDA-statenlid tegen lokale omroep 1Limburg.

In schriftelijke vragen aan het provinciebestuur dringt Tegels erop aan het verband tussen rattenoverlast en stalbranden te onderzoeken en zonodig maatregelen te nemen. „Rattenbestrijding moet in Limburg op een gedegen manier worden aangepakt”, zo vindt het CDA-statenlid.

Stalbranden

Hij wil ook weten hoe groot het gevaar is voor de volksgezondheid en met name voor het overbrengen van de ziekte van Weil. Dinsdag stelde Tegels daar al vragen over waarin hij duidelijkheid vroeg over de oorzaak van de branden. Daar komt nu het ‘rattenverhaal’ bij.

Onlangs zijn bij twee stalbranden in het Limburgse Ospel en Heythuysen in totaal 34.000 kippen om het leven gekomen.

Tekst:Tom Schotman & 1Limburg

 
 

Inloggen op de ledenportal