Pluimveeweb: Fotoreportage Pluimvee Symposium Leg

20-05-2018

Eersel, zondag 20 mei 2018

De vijfde editie van het Pluimvee Symposium Leg van afgelopen donderdag 17 mei trok ruim 200 bezoekers waarvan een groot deel pluimveehouders. In deze fotoreportage kunt u sfeer proeven van de dag.

Vanaf 14.00 uur 's middags stroomt de showroom op de Venco Campus in Eersel vol met bezoekers, die de tijd nuttig gebruiken om te netwerken of om gezellig bij te kletsen.

Alex Janssen van Vepymo trapt het officiële programma af.

Vervolgens stellen dagvoorzitter Eric Hubers en Wouter Wytinck van belangenbehartigers LTO/NOP en Boerenbond (Vlaanderen) zich kort aan de bezoekers voor.

Marketingspecialist Olivier Wegloop gelooft in een publiekscampagne om de sector te promoten. „Die campagne moet dan wel proactief zijn en niet alleen reageren op zaken. En als die proactief is maar iedereen van LTO er een plasje over moet doen, dan werkt het ook niet.” De marketingspecialist gaf de eerste presentatie.

Daarna stelde juryvoorzitter Jan Workamp de drie genomineerden voor de innovatieprijs leg aan de bezoekers voor. In de video van de nominatie stoffilter met automatische reiniging zagen de deelnemers aan het Pluimvee Symposium dat het stof in de stal werd gestort. Volgens Maurice Ortmans van Inno+ is dat geen wenselijke oplossing en wordt er per bedrijf bekeken hoe dat het beste, bijvoorbeeld via een stofkamer en mestband, afgevoerd kan worden uit de stal.

Kees Heemskerk van EW Nutrition greep het podium aan voor een oproep aan de farmaceutische industrie. Met zijn innovatie Easy@, waarmee voeradditieven flexibel gedoseerd kunnen worden via de voerketting, zouden ook ontwormingsmiddelen verstrekt kunnen worden.

De aankondiging via Pluimveeweb dat er een nieuwe bemiddelingssite komt voor pluimveerechten gaf beroering in de markt, zo stelde juryvoorzitter Jan Workamp. Tom Jansen van Rechtenveiling.nl hoopte alleen dat het programmeren van zijn website wat sneller zou gaan.

Na een korte pauze volgden de volgende twee presentaties. Volgens marktadviseur tuinbouw Bernd Feenstra levert de leus dat Nederland de wereld moet voeden weinig op. „Dat is een verdienmodel voor bobo’s en adviseurs.”

Leghennenhouder Frank de Ronde uit Spier (DR) blikte vooruit op de toekomst. „Wellicht bestellen we in 2033 ons vers gekookte eitje met onze smartphone en komt in 2043 een drone ons vers gekookte eitje brengen? Misschien werken we dan allemaal wel met robots die bloedluizen opzuigen en robots die dagelijks de grondeieren rapen en de hennen controleren. Laat Wageningen Universiteit maar stoppen met hun onderzoek naar het tellen van bloedluizen. Laten ze maar een robot ontwikkelen die bloedluizen opzuigt. De ontwikkeling van robots gaat wereldwijd zo snel, dat ik er in geloof dat er binnen tientallen jaren ook een robot is die bloedluizen opzuigt”, zei hij.

Na de twee presentaties volgde het buffet.

Om 19.15 uur begon het avondprogramma met het Pluimvee Lagerhuisdebat. Het debat zorgde voor spektakel en dynamiek onder de deelnemers. Onder leiding van Gijs Weenink van de DebatAcademie ging iedereen met elkaar in discussie op basis van stellingen over de pluimveesector.

Ivo Wetemans van fokkerij organisatie Hendrix Genetics twijfelde enigzins over de stelling ‘Nederland heeft de diervriendelijkste landbouwsector van de wereld’. „Ik denk dat we in Nederland voorop lopen qua dierenwelzijn”, zei Wetemans.

Frank Rooijakkers van Vitelia Voeders was het eens met de stelling. Hij denkt dat diervriendelijkheid en hoge producties goed samen gaan. „Doordat Nederlandse leghennenhouders hun dieren alles geven wat ze nodig hebben, heeft de Nederlandse leghennensector de hoogste productie wereldwijd. Anders lukt dat niet.”

Student Yvo Goselink uit Haaksbergen was het oneens met de stelling ‘We moeten zorgen dat het imago van onze sector veel beter wordt’. „Het imago van onze sector is al goed. Dat kan niet veel beter.” Gijs Weenink vroeg hem wat de sector moet doen op acties van NGO’s over plofkippen. „Op groepen die het woord plofkip gebruiken, moet je sowieso niet reageren.” Volgens hem staan slechts enkele Nederlanders, die zich verenigen in actiegroepen, negatief tegenover de pluimveesector en is vrijwel iedereen positief.

Pim van Hooff was het oneens met de stelling ‘Het zou goed zijn als in iedere kippenstal een webcam hangt (zodat iedereen op het internet kan zien wat er gebeurt)’. „De gemiddelde burger weet weinig van de agrarische sector. Daarom moet je alles uitleggen.” Wanneer je alleen camerabeelden laat zien is dat niet voldoende omdat die verkeerd geïnterpreteerd kunnen worden.

Leghennenhouder Piet Baars uit Hagestein (UT) was het wel eens met de stelling. Hij plaatste camera’s in zijn stallen. „Utrechtse schoolkinderen denken dat een koe een Milka kleur heeft. Wij houden 20.000 leghennen. In de Oekraïne worden, gefinancierd door de Rabobank en ABN Amro, bedrijven van 3 en 5 miljoen leghennen opgebouwd. Daar kunnen we op kostprijs niet mee concurreren. Dus moeten we ons op een andere manier onderscheiden. Dat kan door openheid van zaken te geven”, zei Baars in zijn vlammende betoog.

Het merendeel van de bezoekers was het oneens met de stelling ‘Het zou goed zijn als de pluimveesector een campagne opzet van minimaal 5 procent van de nettowinst’. Bij de vleespluimveehouders was het merendeel eens met deze stelling, zei discussieleider Gijs Weenink. „Geld voor PR moet uit de sector komen”, verwacht Jan Minten van Voergroep Zuid.

Sara Cools uit het Vlaamse Wuustwezel was het ook oneens met de stelling. „In België betalen alle boeren een verplichte bijdrage aan het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing (VLAM). Dat instituut verzorgt de PR voor de hele sector.”

De meeste deelnemers het oneens met de stelling dat pluimveebedrijven vanuit waterrijke gebieden verplaatst moesten worden in het kader van vogelgrieprisico’s. Een preventieve ophokplicht tijdens de vogeltrek werd wel als oplossing genoemd.

Volgens Gertjan Rooijakkers van Agrifirm is Secure Egg niet de methode om de volgende (fipronil) crisis te voorkomen. „Fraudeurs ga je met Secure Egg ook niet tegenhouden”, verwacht Rooijakkers. Ongeveer de helft van de bezoekers was het niet met hem eens.

Sarah Cools uit het Vlaamse Wuustwezel werd uitgeroepen tot winnaar van het debat omdat ze de meeste bezoekers had overtuigd hun mening te wijzigen. Ze ontving een fles bier van voorzitter Alex Janssen.

Na het debat werd de innovatieprijs uitgereikt door juryvoorzitter Jan Workamp. Alle deelnemers ontving een bos bloemen uit handen van hoofdredacteur Robert Ellenkamp van Agrio uitgeverij, de uitgever van Pluimveeweb.

Uit handen van Alex Janssen ontving Tom Jansen, de bedenker van Rechtenveiling.nl, de online marktplaats voor de handel in pluimveerechten de eerste prijs van de Pluimvee Innovatieprijs Leg.

Na afloop van het avondprogramma werden discussieleider Gijs Weenink en beide dagvoorzitters bedankt met een bosje bloemen.

Vervolgens dronken veel deelnemers een drankje en praatten gezellig bij.

Tekst:Tom Schotman & Robert Ellenkamp

 
 

Inloggen op de ledenportal