Boerderij: Eiermarkt steeds meer in evenwicht

08-06-2018

Daar waar de scharreleieren nog marginaal goedkoper worden, stijgen de noteringen voor kooi-eieren.

De bodem in de eiermarkt wordt steeds steviger. Het zal de komende tijd waarschijnlijk niet meer tot grote veranderingen in de prijzen komen.

Prijsontwikkeling op Franse markt
De kooi-eieren blijven goed gevraagd door de industrie en dat zal niet plotsklaps gebeurd zijn. Al zal inmiddels de grootste vraag wel over zijn. De hogere prijzen hebben dan ook niet alleen met die vraag te maken, de prijsontwikkeling op de Franse markt speelt eveneens een rol. Tijdens de fipronil-crisis was men terughoudend met de koop en nu worden in het land veel stallen omgebouwd naar vrije-uitloopstallen. De vraag naar kooi-eieren neemt er dus toe, terwijl het aanbod afneemt.

Bij scharreleieren zien we weinig wijzigingen, al zakken de prijzen nog steeds iets. Aangezien veel van de oudere hennen worden geslacht, zal dit verdere prijsdalingen moeten beperken tot heel kleine of zelfs kunnen stoppen. De tijd van het jaar laat weinig ruimte voor hoop op prijsstijgingen.

De NOP2.0-richtprijs voor bruine scharreleieren van 62/63 gram zakt met 4 cent naar € 6,05. De richtprijs voor witte scharreleieren daalt met 5 cent naar € 5,79. Bij kooi-eieren stijgt de NOP-richtprijs voor eieren in dezelfde gewichtsklasse met een kwartje naar € 4,52.

Prognose: kooi licht hoger, scharrel stabiel.

 
 

Inloggen op de ledenportal