Pluimveeweb: Fipronil besmette eieren van Gelders leghennenbedrijf

13-06-2018

De duizenden eieren die deze week uit de schappen van Duitse supermarkten werden gehaald na de vondst van residuen van fipronil, komen van een biologisch leghennenbedrijf uit Gelderland.

Dat zegt voorzitter Hennie de Haan van de Nederlandse Vakbond voor Pluimveehouders (NVP) tegen Omroep Gelderland. Het gaat om ongeveer 73.000 eieren die werden verkocht in zes deelstaten, verspreid over heel Duitsland. Ze zijn inmiddels uit de schappen gehaald. Een deel was al aan consumenten verkocht.

Van welk Gelders leghennenbedrijf de eieren afkomstig zijn, wordt niet bekendgemaakt. De leghennenhouder in kwestie wil anoniem blijven. „Hij is er erg door aangeslagen”, zegt De Haan. „Zoiets verwacht je niet, hij handelt te goeder trouw. Het zijn de naweeën van vorig jaar. Fipronil is een persistent middel, dat niet zomaar verdwijnt. Op 13 april mochten de kippen weer buiten en was de ophokplicht voorbij. In de buitenuitloop zijn de hennen waarschijnlijk weer besmet geraakt.”

De Haan raadt pluimveehouders die een systeem van vrije uitloop voor de hennen gebruiken aan vooral regelmatig bodemmonsters van de uitloop te blijven nemen en te laten onderzoeken. „Als de fipronil zich goed heeft gehecht kan het nog steeds in de bodem zitten, ook na vorig jaar. Het beste dat pluimveehouders kunnen doen is de bodem blijven controleren en de stallen zo schoon mogelijk te houden.”

Tekst:Tom Schotman & Omroep Gelderland

 
 

Inloggen op de ledenportal