Pluimveeweb: 'Hogere prijzen door gezamenlijke afzet'

18-06-2018

Barneveld, maandag 18 juni 2018

Dankzij afzetcoöperatie Biomeerwaarde Ei zijn de prijzen van biologische eieren stabieler en hoger. „Dat een leghennenhouder 3 cent per ei minder beurt dan zijn collega zie je nu niet meer”, zegt Wim Thomassen, biologisch leghennenhouder en directeur van Biomeerwaarde Ei.

Thomassen houdt samen met zijn familie op twee locaties in Overberg (UT) in totaal 27.000 biologische leghennen. De leghennenhouder was nauw betrokken bij de oprichting van Coöperatieve Vereniging Biomeerwaarde Ei voor de gezamenlijke afzet van biologische eieren. „In de afgelopen periode en vooral tijdens de fipronilcrisis, heeft Biomeerwaarde Ei haar meerwaarde voor leghennenhouders laten zien”, vertelt Thomassen. „Door samen sterk te staan en in een collectief de eieren te verwaarden, kon de coöperatie haar leden die getroffen werden door de fipronilcrisis, met raad en daad bijstaan en afzet vinden voor de eieren.”

De afzetcoöperatie van biologische eieren telt momenteel een kleine vijftig leden en verhandelt circa eenderde van alle biologische eieren in Nederland. Thomassen regelt als directeur de inkoop en verkoop van biologische eieren. Daarbij ervaarde hij dat Duitse afnemers liever rechtstreeks biologisch eieren kopen van Biomeerwaarde Ei dan van een Nederlandse of Duitse eierhandelaar. Wim Thomassen is woensdagavond 20 juni de gastspreker op de Pluimveeweb thema-avond Markt en Ondernemen voor legpluimveehouders in Utrecht. Hij vertelt hier uitgebreid over zijn ervaringen met de in- en verkoop van biologische eieren.

De thema-avond is aansluitend op internationale vakbeurs VIV in Utrecht. Pluimveehouders die de thema-avond bezoeken, hebben gratis toegang tot de vakbeurs, kunnen gratis parkeren op de parkeerplaats van de jaarbeurs en kunnen vanaf 18.00 aanschuiven bij het gratis buffet.

‘Hele sector profiteert’

Ieder jaar in september bepaalt het bestuur van Biomeerwaarde Ei de eierprijs. Momenteel ontvangen de leden van Biomeerwaarde Ei 15,70 euro per 100 biologische eieren. „In juni 2014 begonnen we met een prijs van 14,25 euro. Dankzij de goede vraag naar biologische eieren konden we de eierprijs tot nu toe elk jaar verhogen. Al verwacht ik niet dat we dat jaar in jaar uit vol blijven houden”, benadrukt Thomassen.

Het grootste voordeel vindt hij dat de prijzen van biologische eieren veel stabieler zijn geworden, voor zowel leden als niet leden. „Wanneer je vroeger biologische eieren in september verkocht beurde je zo 3 cent meer dan wanneer je ze in april verkocht. Ook beurden biologische leghennenhouders in de Gelderse Vallei meer dan hun collega’s in Groningen vanwege de logistieke voordelen. Sinds de komst van Biomeerwaarde Ei is hier langzamerhand een eind aan gekomen.”

De coöperatie betaalt al haar leden, of ze nu in Groningen, Zeeland of Gelderland zitten, dezelfde eierprijs. Eierhandelaren volgen de verrichtingen van de coöperatie nauwlettend „Steeds meer eierhandelaren doen zaken op basis van onze prijs. En zien onze prijs als een notering van biologische eieren. Dankzij de komst van Biomeerwaarde Ei zijn de prijzen van biologische eieren veel stabieler geworden.”

Scharrel, kooi en vrije uitloop

Thomassen begrijpt niet waarom scharrel, kooi en vrije uitloop leghennenhouders ook geen gezamenlijke afzetcoöperatie beginnen. „Een aantal vrije uitloop leghennenhouders verkoopt hun eieren op basis van een scharrelprijs met een plusje daarop.” Thomassen vindt dat absurd. „Scharrel en vrije uitloop zijn compleet andere markten. Vrije uitloop leghennenhouders die hun eieren op basis van een scharrelprijs met een plusje verkopen beuren veel te weinig voor hun eieren.” Thomassen legt tijdens de thema-avond uit hoe een afzetcoöperatie voor scharrel, kooi en vrije uitloop leghennenhouders eruit kan zien.

Naast de afzet van eieren kunnen biologische leghennenhouders sinds vorig jaar ook andere zaken regelen via de coöperatie. „Biologische leghennenhouders kunnen zich bij ons verzekeren tegen vogelgriep, salmonella en dioxine. Maar ook tegen schade door gevaarlijke stoffen zoals fipronil. De verzekering dekt ook de vervolgschade van dergelijke risico’s.” Thomassen vertelt tijdens de thema-avond hoe.

Actuele marktontwikkelingen

De thema-avond Markt en Ondernemen begint om 19.00 uur met een presentatie over de wereldmarkt voor kip en eieren. Om 19.30 uur geeft bedrijfskundig adviseur Herman van Welie een interactieve presentatie over hoe de huidige eiermarkt eruit ziet en hoe deze zich verder gaat ontwikkelen. „De eiermarkt is volop in beweging”, zegt Van Welie. „Periodes van structureel lagere prijzen wisselen zich af met korte hoge pieken, al dan niet veroorzaakt door incidenten. Hoe ga je als ondernemer met deze markt om? Bovendien moet je, je als leghennenhouder afvragen voor welke markt je wilt produceren en of dat bij jou en je bedrijf past.”

Na de presentatie van Van Welie is het de beurt aan Thomassen. Om 21.00 uur start het laatste officiële onderdeel van de thema-avond met de stellingencarrousel. Aan de hand van stellingen die zijn aangedragen door Pluimveeweb gaan de deelnemers onder leiding van één van de thema-partners met elkaar in gesprek.

Avondprogramma:

18.00 - 19.00 uur: Buffet en ontvangst met koffie of thee 
19.00 - 19.30 uur: Presentatie over de wereldmarkt door Nan-Dirk Mulder
19.45 - 20.30 uur: Presentatie over de eiermarkt door Herman van Welie
20.30 - 21.15 uur: Presentatie door leghennenhouder Wim Thomassen
21.15 - 22.00 uur: Stellingencarrousel. 
Vanaf 22.00 uur: Naborrelen met een kiphapje

Aanmelden

De Pluimveeweb thema-avond Markt & Ondernemen voor legpluimveehouders is aanstaande woensdagavond 20 juni bij de Jaarbeurs, Jaarbeursplein 6, 3521 AL in Utrecht. De toegang voor pluimveehouders is gratis. Aanmelden kan hier.

Tekst:Tom Schotman

 
 

Inloggen op de ledenportal