Pluimveeweb: Schouten pakt marktmacht supermarkten aan

21-06-2018

Den Haag, woensdag 20 juni 2018
aangepast: donderdag 21 juni 2018

Minister Schouten van Landbouw wil de marktmacht van supermarkten aanpakken. Daarnaast wil ze boeren weerbaarder maken in de keten, onder andere door het instellen van een meldpunt voor machtsmisbruik. Dat vertelde ze dinsdag 19 juni op Radio 1 in een interview met Sven Kockelmann.

Bovendien kom Schouten deze zomer nog met een brief over de toekomst van de Nederlandse agrosector. De minister zal in die brief een stip op de horizon zetten en de kaders aangeven waarbinnen de sector zich in de komende vijftien, twintig jaar kan bewegen. Hiermee wil ze de boeren die toekomstplannen maken en willen investeren, meer zekerheid bieden.

Op de radio wilde ze niet in detail gaan over die kaders. „Daarvoor moet u die brief afwachten”, zei ze. Een tip van de sluier lichtte ze wel op. De Nederlandse landbouw zal in balans moeten zijn met de natuur, en rekening houden met maatschappelijke problemen als milieu en het tegengaan van klimaatverandering. Daarnaast is innovatie een sterk punt van de Nederlandse veehouderij.

Kockelmann wilde weten of dat bijvoorbeeld betekent dat er minder bulkveehouderij zal zijn in Nederland. Maar Schouten ontweek de vraag. „Je moet niet kijken naar de aantallen dieren maar hoe je het inricht”, vond ze.

Verdienmodel

De minister realiseert zich dat de extra investeringen in duurzaamheid ook betaald moeten worden. Zij ziet voor boeren een verdienmodel waarin duurzame boeren meer subsidie ontvangen. „Dat is ook onze inzet voor het toekomstige GLB”, vertelde ze. „Nederland wil dat die toeslagen meer gericht worden op het voldoen aan maatschappelijke doelen.”

Daarnaast wil ze boeren weerbaarder maken in de keten, onder andere door het instellen van een meldpunt voor machtsmisbruik. Het meldpunt moet boeren de kans geven - anoniem, dus zonder gevaar te lopen een afnemer kwijt te raken - te melden als zij bijvoorbeeld aan bovenwettelijke eisen moeten voldoen zonder dat daar een beloning tegenover staat.

„U gaat dus de marktmacht in de supermarkt aanpakken?” vroeg Kockelmann. Schouten antwoordde met een gedecideerd „Ja.”

Tekst:Wim van Gruisen

 
 

Inloggen op de ledenportal