Pluimveeweb: Kamerleden willen met fipronil-rapport aan de slag

25-06-2018

maandag 25 juni 2018

Tweedekamerleden Tjeerd de Groot (D66) en Esther Ouwehand (PvdD) willen snel in debat met minister Schouten over de conclusies van de Commissie-Sorgdrager. „Ik wil van de minister weten of voedselveiligheid topprioriteit is.”

Bij de presentatie van het fipronil-rapport van haar commissie zei minister Sorgdrager te hopen dat haar aanbevelingen worden uitgevoerd. „Na het paardenvleesschandaal heeft de politiek snel een Taskforce Voedselveiligheid opgericht”, zei ze. „Maar met de aanbevelingen van die taskforce heeft ze niets gedaan, en daardoor heeft het fipronilschandaal zo groot kunnen worden.” Ze hoopt daarom dat de aanbevelingen van haar commissie wel worden opgepakt. „Anders rapporteert over een paar jaar weer een nieuwe commissie over een nieuw voedselschandaal.”

Als het aan de Tweede Kamer ligt worden de aanbevelingen deze keer echter wel opgepakt. „We moeten een groot debat over toezicht houden”, vindt Esther Ouwehand (PvdD). „Het rapport maakt duidelijk dat de NVWA veel eerder had moeten handhaven. Als ze dat niet kan vanwege capaciteitsproblemen, moeten we de capaciteit vergroten.”

Ook Tjeerd de Groot (D66) wil zo’n debat. „Uit het rapport blijkt dat voedselveiligheid niet de topprioriteit was”, haalt hij aan. „Ik wil van de minister weten of dat nu wel zo is. En als dat zo is, moet dat ook blijken - bij kwaliteitssystemen, bijvoorbeeld.” Hij refereert daarbij aan het feit dat IKB Ei geen ketenborging had. „Dat hadden ze eerst wel aangevraagd”, haalt hij het rapport aan, „maar toen duidelijk werd aan welke extra eisen ze moesten voldoen, hebben ze zich daar toch niet bij aangesloten.” Op dat moment, stelt hij, hadden bij het ministerie allerlei alarmbellen moeten afgaan. Toen had men daar moeten inzoomen op in hoeverre het systeem voedselveiligheid garandeerde.

Wat De Groot betreft moet er een einde komen aan de vrijblijvendheid waarmee kwaliteitssystemen met ketenborging omgaan. „Als je je daar niet bij aansluit, moet je onder een vergrootglas komen te liggen”, vindt hij. „Als een keten een inadequaat zelfreguleringssysteem heeft, zal de overheid daar zwaardere controles moeten inzetten.”

Tekst:Wim van Gruisen

 
 

Inloggen op de ledenportal