Pluimveeweb: Nieuwe NCD gevallen in Belgiƫ

28-06-2018

donderdag 28 juni 2018

Het Belgische Voedselagentschap (FAVV) heeft op 27 juni twee nieuwe NCD besmettingen bij sierpluimvee vastgesteld. Deze twee besmettingen komen bovenop de acht al bekende besmettingen die sinds 26 april 2018 zijn vastgesteld.

Op dit moment is geen enkele professionele pluimveehouderij betrokken. België heeft sinds 1993 geen gevallen meer gehad van Newcastle Disease bij commericieel gehouden pluimvee.

Verspreide besmettingen
De recente besmettingen zijn vastgesteld in de gemeente Erpe-Mere (Oost Vlaanderen) en Zoutleeuw (Vlaams-Brabant). De besmettingen zijn op verschillende plaatsen in België vastgesteld. Het Voedselagentschap voert bij elke nieuw geval een onderzoek om de oorzaak van de besmetting te identificeren. Daarbij spelen de aankoop van dieren, markten en contacten in het hobbycircuit een belangrijke rol. Ook besmettingen via wilde vogels zijn mogelijke oorzaak.

Bij elk van de besmettingen werd in samenwerking met de betrokken gemeenten een beschermingsgebied met een straal van 500 meter afgebakend. In deze zone worden maatregelen opgelegd om de verspreiding van het virus te voorkomen waaronder de verplichte vaccinatie voor houders van pluimvee en duiven.

Waakzaamheid geboden
Het FAVV roept alle pluimvee- en vogelhouders op tot waakzaamheid. Het virus wordt verspreid door direct contact met besmette vogels, door contact met besmet materiaal, bijvoorbeeld voeder of drinkwater, verontreinigd door uitwerpselen, of via lucht. Ook Nederlandse pluimveehouders moeten alert blijven, zeker met de komende vakantietijd met meer transportbewegingen.

Tekst:Monique van Loon

 
 

Inloggen op de ledenportal