Pluimveeweb: Fotoserie: Eierschap van de toekomst gepresenteerd op VIV

27-06-2018

Utrecht, woensdag 27 juni 2018

In het eierschap van de toekomst liggen eieren en andere voedingsproducten waarin veel eieren verwerkt zijn allemaal naast elkaar in het schap. Zo kan de consument in één opslag zien hoeveel voedingsproducten er wel niet van eieren gemaakt worden. Dit was één van de innovaties die vorige week te zien waren op VIV Europe in Utrecht.

 

Het eierschap van de toekomst.

In het eierschap van de toekomst liggen ook eiburgers en andere voedingsproducten waarin veel eieren verwerkt zijn.

„Growgrain matten, gemaakt van gekiemde granen, bieden leghennen afleiding”, zegt Maarten Kweens van Growgrain uit Liessel.

„We hebben de matten getest bij leghennenhouder Eric Hubers”, vertelt Kweens. „Naast afleiding hebben onze growgrain matten ook een positieve werking op de darmgezondheid van leghennen.”

Hotraco Agri presenteerde haar MiteAlert. Dit systeem meet automatisch het aantal vogelmijten in een stal.

Stalinrichter Big Dutchman presenteerde tal van nieuwe en aangepaste producten. „In ons aangepaste systeem voor vleeskuikenouderdieren zitten ook plateaus en zitstokken”, vertelt Hans Baltissen van Versleijen. „Dit is vooral in Duitsland interessant omdat Duitse vermeerderaars dit ook als leefoppervlakte mee mogen tellen. Ook kun je er werken met mestbanden. In de toekomst moeten Nederlandse vermeerderaars hier wellicht in investeren om meer ammoniakuitstoot te reduceren. Een vermeerderaar in Duitsland heeft één ronde gedraaid en daarvan was de bevruchting 3 procent beter dan de vorige ronde”, stelt Baltissen.

Big Dutchman paste haar legnestdeksels ook aan. „De deksel hebben nu minder randen waardoor ze na afloop van de ronde beter te reinigen zijn.”

De legnestdeksels zagen er vroeger zo uit.

„De platen onder onze systemen doen we nu in het wit omdat wit licht weerkaatst zodat het lichter is in het systeem”, vertelt Arjan Vosters van Versleijen.

„Leghennenhouders kunnen nu ook kiezen voor een vijzel om mest op onze mestdroger te draaien”, vertelt Vosters. „Daardoor kunnen ze ongedroogde mest vanaf 23 procent droge stof drogen op een droger in plaats van 30 procent droge stof. In het buitenland drogen weinig leghennenhouders de mest voor in de stal. Dan is dit een goede oplossing om ook natte mest op onze droger te drogen”, verklaart Vosters.

Tekst:Tom Schotman

 
 

Inloggen op de ledenportal