Boerderij: Prijs scharreleieren zakt door € 6

06-07-2018

De eierprijzen doen een stapje terug. Na weken van prijsstijging kondigde zich vorige week een kentering aan.

De prijs van kooieieren zakte 10 cent. Deze week daalde de NOP2.0-richtprijs voor 100 kooieieren van 62/63 gram met 40 cent naar € 4,48. De kooieierprijs is en blijft de referentie in de markt. Als die prijsbodem omlaag gaat, heeft dat ook effect op de richtprijs van de bruine scharreleieren. Die zakt onder de € 6 per 100 stuks.

Consumptie loopt iets terug
De eierconsumptie is redelijk, maar loopt onder invloed van het warme weer wat terug. Daar komt bij dat de vakantie voor de deur staat, wat de prijs ook niet ten goede komt. Ook de vraag uit de industrie, die een maand geleden nog stevig was, loopt terug. In de zomerperiode is ook daar personeel met vakantie en wordt die periode vaak aangegrepen voor onderhoud aan de productielijnen.

Daarbij is de productie op dit moment best stevig. Internationaal zijn er veel eieren op de markt. De goede prijs en dito rendement in 2017 hebben veel boeren aangezet weer of meer hennen te gaan houden. Dat is nu in het eieraanbod terug te zien. In hoeveelheid, maar ook in de maat. Er komen relatief veel kleine eieren op de markt.

Productie verlagen meer effect
De industrie kan die nog goed verwerken. Er worden nog niet veel eieren weggezet in de koelhuizen. Dat zou ook niet gunstig voor de prijs, omdat ze dan boven de markt blijven hangen. De productie verlagen heeft meer effect. Koppels niet aanhouden maar slachten, en een ruime leegstand aanhouden, zijn de deviezen om de prijs in de benen te houden volgens handelaren. Er zijn al behoorlijk wat kippen weg, dus grote verschuivingen worden niet verwacht. De markt is vrij stabiel in vraag en aanbod.

Prognose: licht dalend

 
 

Inloggen op de ledenportal