Pluimveeweb: Britten willen ‘Zachte Brexit’ met handelsvriendelijke voorwaarden

10-07-2018

Negen maanden voor het officiële begin van de Brexit heeft de Britse regering een collectieve visie voorgesteld. De Britse premier Theresa May wil een vrijhandelszone behouden voor industriële producten en landbouwgoederen tussen het Verenigd Koninkrijk en de EU. Of deze ‘zachte Brexit’ doorgaat, staat en valt de komende dagen als de ‘machtsovername’ van May is gelukt. De voorgestelde handelsvriendelijke Brexit zal de financiële schade voor boeren in het Verenigd Koninkrijk als Europa beperken.

Afgelopen vrijdag stemde het Britse parlement na twaalf uur in met een ‘zachte Brexit’, waarbij de Britse regering een vrijhandelszone voor tussen het Verenigd Koninkrijk en de EU voorstelt. Voor industriële goederen en landbouwproducten zouden daarbij gemeenschappelijke regels worden aangehouden. In feite kiest het land voor een compromis waarbij de EU-regels en tarieven voor goederen en landbouwproducten worden geaccepteerd. Het Britse parlement wil echter het recht behouden om af te wijken van de Europese regels. Voor de belangrijke dienstensector in het Verenigd Koninkrijk, waaronder financiële dienstverlening, komt er een andere regeling met grotere flexibiliteit. 

Gezamenlijk douaneterritorium
Ook willen de Britten een gezamenlijk douaneterritorium oprichten, het recht om eigen invoerrechten te heffen en een eigen handelsbeleid te voeren. Het vrij verkeer van personen gaat wel op de schop, in de plaats komt dan een ‘mobiliteitskader’ waarin nieuwe regels voor Britse en Europese burgers worden vervat om in elkaars territorium te reizen of te werken. May oppert nu een voorkeursbehandeling voor EU-ingezetenen. 

Eenduidig en praktisch werkbaar
De voorstellen gaan heel wat minder ver dan eerder gevreesd werd. Europese leiders zien het als een goede zaak dat de Britse positie opschuift in de richting van de handelsvriendelijke Brexit, waarbij ook landbouwgoederen als varkensvlees, pluimveevlees en eieren onder bijna ‘normale’ omstandigheden en kosten geëxporteerd en geïmporteerd worden. Wel hoopt Europa dat de voorstellen ook duurzaam, eenduidig en praktisch werkbaar zijn voor onze bedrijven; zonder omslachtige procedures en zware handelsbelemmeringen. Over het voorstel moet nog wel met de Europese Unie onderhandeld worden. 

Fragiele ‘machtsovername’
Toch is de kogel nog niet helemaal door de kerk. Gisteren namen twee vooraanstaande politici en voorstanders van een ‘harde Brexit’ ontslag: Minister van Buitenlandse Zaken Boris Johnson en Brexit-minister David Davis. Beiden geloven niet meer in de strategie die premier May voorstaat en kunnen roet in het eten gooien en de fragiele  ‘machtsovername’ van May aanvechten. De premier schoof gisteren Dominic Raab als nieuwe Brexitminister naar voren en de nieuwe minister van Buitenlandse Zaken wordt Jeremy Hunt. Ze staan ferm achter premier May; evenals landbouwminister Michael Gove. Het is nu afwachten of het Britse kabinet zoals gepland donderdag een witboek in Brussel kan inleveren met de Britse voorstellen.

 
 

Inloggen op de ledenportal