Pluimveeweb: Nieuwe uitbraken van NCD in Belgiƫ

23-07-2018

maandag 23 juli 2018

Bij hobbyhouders in de gemeenten Lessines (Henegouwen) en Meix-devant-Virton (Luxemburg) zijn afgelopen vrijdag 20 juli nieuwe besmettingen van Newcastle Disease (NCD) vastgesteld. Deze besmettingen komen bovenop de 17 al gekende besmettingen, die sinds 26 april 2018 werden vastgesteld. Dat meldt de FAVV (de Belgische NVWA).

Rond de beide besmettingen bij de hobbyhouders werd telkens een beschermingsgebied met een straal van 500 m afgebakend. Daarin gelden volgende maatregelen:

  • Elke houder van pluimvee of duiven moet een inventaris van zijn dieren aan de burgemeester overmaken.
  • Elke houder moet zijn pluimvee en duiven laten vaccineren (met uitzondering van eenden, ganzen en dwergkwartels) of een bewijs van geldige vaccinatie voorleggen.
  • Er is een vervoersverbod voor pluimvee en duiven.

Alle maatregelen gelden gedurende ten minste 21 dagen.

Eerder deze maand (vanaf 2 juli 2018) werden al algemene maatregelen opgelegd voor alle hobbypluimvee in België. Deze bestaande maatregelen blijven ongewijzigd van kracht minstens tot einde deze maand. Het gaat om een verbod op verzamelingen en een verbod op verhandelen van dergelijke hobbyvogels naar en door particulieren.

Onderzoek naar de oorzaken

Ondertussen is de situatie in Kessel (Antwerpen), waar een besmetting bij een hobbyhouder werd vastgesteld, opgelost. Daarom zijn daar de maatregelen, opgelegd aan alle hobbyhouders van pluimvee en vogels in een straal van 500 m rond de besmetting, vandaag opgeheven.

Het Voedselagentschap voert bij elke besmetting een onderzoek om de oorzaak van de besmetting te achterhalen. Het virus van de ziekte van Newcastle is zeer besmettelijk en kan alle soorten pluimvee en vogels besmetten. Bij besmetting met een erg agressieve stam treden zenuwsymptomen (waaronder een stijve nek) en een massale sterfte op. Het virus wordt verspreid door direct contact met besmette vogels, door contact met besmet materiaal (bijvoorbeeld voeder of drinkwater, verontreinigd door uitwerpselen), of via lucht.

Tekst:Tom Schotman & FAVV

 
 

Inloggen op de ledenportal