Pluimveeweb: Eieren blijven duur in de supermarkt

23-07-2018

zondag 22 juli 2018
aangepast: maandag 23 juli 2018

De eierprijs voor leghennenhouders is de afgelopen maanden hard onderuitgegaan, maar in de supermarkt is daar maar weinig van te merken. Eieren blijven nogal duur in de supermarkt. Er is dus geen rechtlijnig verband tussen de opbrengstprijs van eieren voor de leghennenhouder en de prijs van eieren in de supermarkt.

Dat schrijft Nieuwe Oogst. De consument betaalt nog steeds veel voor eieren. Wie bijvoorbeeld bij supermarktketen Jumbo een doosje huismerkeieren met zes scharreleieren klasse M koopt, betaalt daar 1,59 euro voor, ofwel 26,5 cent per ei.

Vorig jaar stegen de eierprijzen na de zomer fors, toen het aanbod afnam door de fipronilcrisis. Ook de eierprijzen in de supermarkt schoten toen omhoog. Inmiddels is de eierproductie weer genormaliseerd en is de prijs voor de boer flink gezakt. De winkelprijs is echter niet gedaald. Wageningen University & Research stelde vorige maand vast dat de consumentenprijs in april van dit jaar 18 procent hoger was dan een jaar eerder.

„Dat de prijs van eieren in de supermarkt in de loop van 2018 nauwelijks is veranderd, is opmerkelijk omdat de prijs af boerderij en ook de producentenprijs wel zijn gezakt”, zegt Huib Silvis, onderzoeker bij Wageningen Economic Research tegen Nieuwe Oogst.

Oorzaak

Wat de oorzaak is van het groeiende verschil tussen de boerenprijs en de winkelprijs, weet Silvis niet precies. „Supermarkten hebben een voorkeur voor stabiele prijzen. Dat is in de loop der jaren wel gebleken.”

Volgens de onderzoeker komen supermarkten makkelijk weg met de hoge eierprijs die ze hanteren. „De markt voor eieren is behoorlijk inelastisch. Dat wil zeggen dat de vraag naar eieren maar weinig verandert door prijswijzigingen. Consumenten blijven ook na een prijsverhoging net zoveel eieren kopen als daarvoor.”

Lees het hele artikel op www.nieuweoogst.nu.

Tekst:Tom Schotman & Nieuwe Oogst

 
 

Inloggen op de ledenportal