Pluimveeweb: 'Fipronilcrisisis is nog steeds een open wond'

25-07-2018

Odoornerveen, woensdag 25 juli 2018

„De fipronilcrisis is nog steeds een open wond”, zegt leghennenhoudster Mariska Oving uit het Drentse Odoornerveen tegen RTV Drenthe.

Eieren konden niet verkocht worden en kippen werden vergast. Het is een jaar geleden dat de fipronilcrisis uitbrak. Het werd een nachtmerrie voor pluimveehouders, blikt RTV Drenthe een jaar na uitbreken van de fipronilcrisis terug.

„Je kunt het vergelijken met een rouwproces”, zegt Oving tegen RTV Drenthe. „Na een jaar kijk je terug naar wat er in de tussentijd gebeurd is. Dat is erg heftig. Niet alleen bij ons, maar ook bij de andere gedupeerden.”

Oving liet net als veel andere pluimveehouders bloedluizen bestrijden door Chickfriend. De familie kreeg een jaar geleden een telefoontje van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) dat ze verdacht werden. Daarna ging hun bedrijf meteen op slot. Vervolgens kwam iemand langs om de eieren van het bedrijf te checken. „Voordat ze getest waren, waren we een week verder. Ondertussen stapelden de eieren zich op.”

Twee stallen ruimen

De uitslag was niet goed. „Vervolgens kom je in een nachtmerrie terecht. Je overlegt met collega’s en de vakbond wat je moet doen. We besloten dat we twee stallen met kippen moesten ruimen. De kippen werden vergast. En zoiets moet je zelf allemaal regelen.”

Gelukkig kon het stel op steun rekenen van collega’s, vrienden en familie. „Mensen hebben met dooie dieren gesleept om te helpen. Je leeft in een roes, je moet door. Daardoor verwerk je niet.”

Lees het hele interview met Mariska Oving op de website van RTV Drenthe.

Tekst:Tom Schotman

 
 

Inloggen op de ledenportal