Pluimveeweb: 'Plaatsen douche meldingsplichtig bij gemeente'

27-07-2018

Pluimveehouders, die een douche gaan plaatsen om aan de voorschriften van IKB te voldoen, moeten dit melden bij hun gemeente. Wanneer ze de douche in een bestaand gebouw plaatsen, is dit alleen meldingsplichtig. Als ze een aparte ruimte voor de douche bouwen dan moeten ze mogelijk ook een bouwvergunning aanvragen.

Dat zegt adviseur Barry Wopereis van VanWestreenen adviseurs uit Lichtenvoorde (GD) na vragen van Pluimveeweb.nl. Bezoekers van IKB erkende pluimveebedrijven moeten vanaf 1 juli volgend jaar verplicht douchen. Dat maakte IKB vorige week bekend. Op veel pluimveebedrijven is nog geen douche aanwezig. Pluimveehouders, die aan IKB willen blijven deelnemen, moeten daarom voor 1 juli volgend jaar een hygiënesluis met doorloopdouche bouwen. 

„Wanneer pluimveehouders de hygiënesluis met douche in een bestaand gebouw realiseren, moeten ze dit melden bij de gemeente. Dit kan men zelf relatief eenvoudig digitaal regelen. Ook kost dit pluimveehouders niets.”

Bouwvergunning 
„Wanneer er te weinig ruimte is voor een douche in hun bestaande gebouwen en pluimveehouders een aparte ruimte moeten bouwen, moeten ze een mogelijk bouwvergunning aanvragen. Tenzij het een vergunningsvrij bouwwerk betreft. Dat kunnen ze zelf doen. Maar vaak is het handiger dat een adviseur dat voor hen doet omdat die daarin gespecialiseerd is”, vertelt Wopereis. 

Hij schat in dat de aanvraag van een bouwvergunning en een milieu-melding inclusief bouwleges en de advieskosten circa 2.500 euro kost. Dit is echter per gemeente verschillend. Wopereis verwacht dat gemeentes de bouwvergunning van een hygiënesluis met douche snel goedkeuren. „Een hygiëneluis is milieuneutraal. Het aantal stuks pluimvee wordt niet veranderd en hierdoor is er ook geen sprake van een wijziging in de emissies en milieubelasting. Daarom wordt een bouwvergunning van een hygiënesluis met bijbehorende melding sneller goedgekeurd dan bijvoorbeeld de bouw van een nieuwe stal.”

Bouwvergunningsvrij
„Voor het installeren van een hygiënesluis met douche heb je geen aparte vergunning nodig als het een inpandige wijziging van je gebouw betreft”, zegt adviseur Wim Hoeve van Hoeve Advies. „Als je een aanbouw pleegt moet je wel een bouwvergunning aanvragen, maar als het een vertrek is op het achtererfgebied (achter de woning) lager dan 5 meter kan het doorgaans bouwvergunningsvrij”, vertelt Hoeve. 

„Wil je een aparte unit naast de stal(len) plaatsen heb je daar waarschijnlijk wel een (tijdelijke) vergunning voor nodig”, verklaart Hoeve. 

Tekst:Tom Schotman

 
 

Inloggen op de ledenportal