Boerderij: Eiermarkt kabbelt de zomer door

30-07-2018

Het is rustig op de eiermarkt. De bestellingen lopen wel door, maar zijn kleiner dan normaal.

Zeker bij handelaren die markten beleveren. Verkoop in de supermarkt loopt nog redelijk door, maar de buitenverkoop is heel lauw. En dat laat zich raden bij temperaturen waarvoor vakantiegangers anders naar Zuid-Europa rijden.

Houdbaarheid minder door hitte
De kwaliteit van de eieren lijdt nog niet onder de extreme hitte. Maar de houdbaarheid is wel minder, waardoor bewaren geen optie is. Eieren die niet worden verkocht gaan de industrie in. Dat weten de inkopers ook, dus staat er wat extra druk op de prijs. De eiernoteringen daalden dan ook afgelopen week. Scharreleieren zakten 10 cent per 100 terug, kooieieren 15 cent. Zo bedroeg de NOP 2.0 notering voor 100 bruine scharreleieren van 62/63 gram € 5,71. Kooieieren van die maat staan op € 4,10.

Goed concurreren met Oekraïne
De prijzen komen daarmee volgens handelaren uit op een niveau waarmee we goed kunnen concurreren met eieren uit Oekraïne. Daardoor rekenen handelaren erop dat de prijs niet veel meer zal zakken. De eiermarkt moet door de warmte heen zien te komen. Lichtpuntje daarbij is dat volgende week de eerste vakantiegangers terugkomen in Zuid-Nederland, maar ook in het Duitse Nordrhein-Westfalen. Een voor Nederlandse eierhandelaren belangrijk afzetgebied met 18 miljoen consumenten.

Veel jonge hennen aan de leg
Een zorgenpuntje voor de wat langere termijn is dat er veel jonge hennen aan de leg gaan komen. In Nederland bij bedrijven die zijn herbevolkt na de fipronil-affaire, maar ook in landen als Polen komen binnenkort 8 tot 10% meer hennen aan de leg dan gebruikelijk. Het zijn normale cycli die volgen op een periode met goede eierprijzen, maar het zal druk zetten op de prijs van met name de kleinere eieren.

Prognose: stabilisatie

 
 

Inloggen op de ledenportal