Pluimveeweb: 'Fipronilcrisis wordt onnodig in stand gehouden'

30-07-2018

Ede, maandag 30 juli 2018

„De fipronilcrisis wordt onnodig in stand gehouden door strenge regels en controles terwijl het probleem moet worden aangepakt. Er moeten oplossingen komen voor de vervuilde mest, kippen en eieren. Landelijke overheid: handhaaf niet alleen maar los problemen op.”

Dat stelt wethouder Willemien Vreugdenhil van de gemeente Ede. Fipronil is lastig om voorgoed te verwijderen uit de kippenstallen. Er moet daarom snel vooruit worden gekeken naar een nieuwe aanpak, zegt Vreugdenhil tegen Omroep Gelderland.

Nu één jaar na uitbreken van de crisis wordt er nog steeds fipronil in de eieren, de kippen en mest gevonden. Er zijn nog 9 pluimveebedrijven volledig geblokkeerd en 87 gedeeltelijk. In totaal zijn 361 pluimveebedrijven met in totaal 803 stallen betrokken geweest bij de fipronilaffaire.

Landelijke overheid aan zet

Volgens Vreugdenhil is nu de landelijke overheid aan zet om financieel bijvoorbeeld onderzoeken te steunen om het probleem met het verboden middel fipronil op te lossen.

De gemeenten in de Gelderse Vallei hebben al tonnen geïnvesteerd in een meldpunt waar pluimveehouders met vragen terecht kunnen. „In Den Haag zouden ze geld kunnen investeren in dit soort projecten die lopen. Maar belangrijker nog er moeten oplossingen komen voor de vervuilde mest, kippen en eieren”, vertelt Vreugdenhil. „Landelijke overheid: handhaaf niet alleen maar los problemen op.”

12 maanden verder

„Straks heb je hier ratten en muizen en dan heb je er nog een probleem bij”, vertelt leghennenhouder Helmus Torsius uit Putten (GD) op zijn erf naast zijn enorme vervuilde mestberg. De resten fipronil kunnen de grond in sijpelen, dan kan dat weer gevolgen hebben voor de natuur, aldus de boer.

De vervuilde kippenmest kan lastig weg vanwege regelgeving, zeggen pluimveehouders. Zo moeten boeren maanden wachten om de vervuilde mest te laten verwerken in de verbrandingsoven bij BMC Moerdijk. Daar betalen ze ook de hoofdprijs. De pluimveehouders kunnen het ook mengen met niet-vervuilde mest, zodat de hoeveelheid fipronil in de mest langzaam zakt.

Volgens de pluimveehouders moet je bij het mengen aan veel regels voldoen en niet elke boer kan dat op zijn of haar terrein. Eén jaar na het begin van de fipronilcrisis, liggen er hierdoor nog tonnen aan vervuilde mest. Dit is zo’n voorbeeld dat nu gewoon opgelost moet gaan worden, vindt wethouder Vreugdenhil.

Documentaire op Omroep Gelderland

Omroep Gelderland zendt maandagavond 30 juli vanaf 17.20 uur de documentaire ‘Fipronil? Niemand had er eerder van gehoord’ uit. Getroffen pluimveehouders en deskundigen blikken terug op de fipronilcrisis en laten zien wat voor impact het heeft gehad en nog steeds heeft. De documentaire wordt daarna elk uur herhaald. Lees het complete artikel op de website van Omroep Gelderland.

Tekst:Tom Schotman

 
 

Inloggen op de ledenportal