Pluimveeweb: Fipronilcrisis: ‘In meeste gevallen overgereageerd’

31-07-2018

Barneveld, dinsdag 31 juli 2018

„Als je kijkt of we misschien hebben overgereageerd, dan denk ik dat het voor een groot deel van de boerderijen op het gebied van volksgezondheid, eieren en vlees het geval is”, zegt toxicoloog Martin van den Berg van Universiteit Utrecht in een documentaire van Omroep Gelderland.

De regionale omroep zond maandagavond 30 juli een documentaire uit over de fipronilcrisis, die een jaar geleden begon. Verschillende deskundigen, maar ook getroffen leghenhouders komen aan het woord in de uitzending.

Volgens toxicoloog Martin van den Berg is het percentage fipronil in de eieren minimaal. „Het meest besmette ei is voor kinderen die heel hun leven zo’n ei eten misschien een probleem. Maar voor het grootste deel van de bevolking helemaal niet”, vindt de toxicoloog. Dierenarts Peter Wijnen sluit zich daar volledig bij aan: „De hoeveelheid fipronil die in de eieren zat was zeer minimaal. Ze waren echt op zoek naar de nul. Naar miljardste deeltjes. Maar een miljardste deeltje doet niets met de mens”, zegt Wijnen, die aangeeft dat fipronil ook gebruikt wordt als anti-luizenmiddel voor honden en katten. „Als je een keer je hond aait doet het ook niet zoveel met de mens, maar op moment kun je al meer binnen hebben gekregen dan je ooit via het ei binnen gekregen had.”

Daarnaast consumeert de mens te weinig eieren, volgens Van den Berg. „In vrijwel alle gevallen eet je die eieren niet de hele dag. Waren de gehaltes veel lager in die eieren en was die zorg dus eigenlijk niet echt aanwezig”, zegt de toxicoloog. „Maar het is niet zo dat het middel de hele tijd in die stallen gespoten moet worden, want dat krijg je een steeds meer opbouwende concentratie in het vet, in het vlees en in de eieren en dat is wel onwenselijk.”

In de koekjes

In de documentaire komen ook leghennenhouders Wim en Marja de Vries uit Terschuur aan het woord. Het echtpaar heeft een biologisch bedrijf met 18.500 dieren en gebruikten ook het middel van Chickfriend. Ze zijn verbolgen over het feit dat alle eieren die besmet waren direct zijn vernietigd. „Je had er andere dingen mee kunnen doen. Ze hadden ook gewoon opgegeten kunnen worden maar dat wilde men dan niet” ,zegt Wim de Vries. Zijn vrouw vult aan: „Ze hadden in elk geval opgenomen kunnen worden in de industrie, ik koekjes of wat dan ook. Als je er tien goede in doet en je doet er een verkeerde tegen, dan is het zo ver weg, dan is het niet meer te vinden. Als ze dat gedaan hadden was er niks aan de hand geweest denk ik. Maar er mocht gewoon niks en ze wilden gewoon niks.”

Omroep Gelderland heeft maandagavond 30 juli de documentaire ‘Fipronil? Niemand had er eerder van gehoord’ uitgezonden. Getroffen pluimveehouders en deskundigen blikken terug op de fipronilcrisis en laten zien wat voor impact het heeft gehad en nog steeds heeft. De uitzending is online terug te kijken via de website van Omroep Gelderland.

Tekst:Erin Veenink

 
 

Inloggen op de ledenportal