Boerderij: Vakantiestemming beheerst eiermarkt

08-08-2018

De eiermarkt zit in de gebruikelijke zomerdip. Normaal leidt de uittocht van vakantievierders tot minder vraag in de zomer.

Hoewel dit jaar meer landgenoten in eigen land vakantie houden en er ook meer buitenlanders hier verblijven, is het nu een ander eetpatroon met minder ei als gevolg van de warmte, dat de vraag naar eieren parten speelt.

Lastige markt voor eierhandelaren
Minder vraag, ook vanuit de buitenlandse retail, in combinatie met een overweldigend aanbod, zorgt voor een rustige markt. Voor eierhandelaren is het een lastige markt, want ze moeten meer inspanning doen om de eieren kwijt te raken.

Vanuit de industrie is wel vraag, maar tegen drukkende prijzen. De eierverwerkers houden wat meer werkvoorraad aan en er gaan wat meer eieren in opslag.

Eierkwaliteit wat minder
Door de warmte is de eikwaliteit wat minder en loopt de houdbaarheid voor directe consumptie sneller terug. Pakstations moet de eieren dus sneller dan gewoon doorschuiven in het afzetkanaal.

De NOP-richtprijs voor kooi-/kolonie-eieren daalde vrijdag 3 augustus voor de zesde week op rij en voor de scharreleieren voor de vijfde achtereenvolgende week. In de weken van de tweede jaarhelft is de notering, gemiddeld over alle eigewichten, voor kooi-/kolonie-eieren met 90 cent gedaald (-20%), voor witte scharreleieren met 50 cent (-9,6%) en die voor bruine scharreleieren met 47 cent (-8,8%).

De 62/63 gram kooi-/kolonie-eieren noteerden € 3,91 per 100 stuks, 19 cent lager dan in de week ervoor en € 1,24 minder dan in week 31 van 2017. De witte scharreleieren noteerden € 5,27, een dubbeltje lager dan een week eerder en € 1,33 minder dan een jaar geleden, de notering van bruine scharrel daalde met 12 cent tot € 5,59, dat is € 1,72 minder dan een jaar geleden.

Geen opleving verwacht
Voor de komende weken wordt nog geen opleving verwacht, mogelijk komt er zelfs nog een extra slinger aan de negatieve prijsspiraal. Pas eind augustus zal de markt weer aantrekken, zo verwachten eierhandelaren.

Prognose: stabiel tot licht dalend

 
 

Inloggen op de ledenportal