Pluimveeweb: Kipster wil twee nieuwe stallen bouwen in Nederland

10-08-2018

Kipster wil twee nieuwe stallen. Dit keer wordt er niet gekeken naar een locatie in de gebieden met veel pluimveehouderijen, maar wil men een stal bouwen dichtbij de consument in de Randstad.
 
De initiatiefnemers van Kipster zijn nu bezig een tweede en derde Kipsterstal in Nederland en acht Kipsterboerderijen in de Verenigde Staten.

Dat zegt Olivier Wegloop van Kipster tegen Milieukeur. „Eén Kipster is geen Kipster! We doen dit om iets te veranderen in de markt. Daarom zijn we nu bezig met een tweede en een derde Kipsterstal in Nederland en maar liefst acht boerderijen in de Verenigde Staten. Toegegeven, ons marktaandeel is nu nog peanuts. Maar zo is het altijd gegaan met grote veranderingen”, zegt Wegloop tegen Milieukeur, het Nederlandse keurmerk voor producten en diensten die het milieu minder belasten.

Supermarkt Lidl maakte in juli bekend dat de verkoop van het Kipster eitje bij de supermarkt zo goed gaat dat er volgend jaar een tweede stal in gebruik wordt genomen. Dit keer wordt er niet gekeken naar een locatie in de gebieden met veel pluimveehouderijen, maar wil men een stal bouwen dichtbij de consument in de Randstad. 

„Met een Kipster-ei ben je super bezig: een super-ei gewoon in de supermarkt, exclusief bij Lidl”. Zo maakte Wakker Dier reclame voor Kipster. En er is ook veel om trots op te zijn. Olivier Wegloop, partner van Kipster en bedenker van de naam is onder andere dankbaar voor hun recent verdiende Milieukeurcertificaat.

Ommezwaai 
 „Een paar jaar geleden heb ik een heel bewuste ommezwaai gemaakt in mijn leven”, vertelt Wegloop in een interview met Milieukeur. „Ik wilde alleen nog maar projecten doen die de wereld verduurzamen. Via Maurits Groen kwam ik in contact met Ruud Zanders. Ruud was lector Gezonde Pluimveehouderij en had een idee om op een andere manier kippen te houden. Hij wilde andersdenkenden bij zijn concept betrekken en dat werd mijn rol.” 

Wegloop bedacht de naam Kipster. „Mijn Kipster-compagnons (Maurits Groen, Ruud Zanders en Styn Claessens, red.) vonden het een slechte naam”, zegt hij lachend, „maar het was - en is - mijn overtuiging dat je een onderscheidende naam moet hebben die makkelijk te onthouden is voor een bijzonder concept.” De Kipsterstal is diervriendelijker en milieuvriendelijker dan andere leghennenstallen. 

‘Consument kun je best een beetje sturen’ 
De partners van Kipster zijn ongeveer vier jaar bezig geweest met de ontwikkeling van het concept. De grootste hobbel in de verwezenlijking van het idee was het vinden van een afnemer. „Dat lukte uiteindelijk met Lidl”, zegt Wegloop. „Op Dierendag 2016 hebben we de handtekeningen gezet. Eén van de bijzonderheden binnen ons concept is dat de haantjes niet bij geboorte worden gedood, maar mogen opgroeien en daarna verwerkt tot Haanburgers. Die kun je eveneens bij Lidl kopen.”

In maart lagen de eerste Kipster eieren in de schappen van de Lidl. „Van meet af aan is het een succes”, zegt Wegloop. „Ik heb gezien dat Lidl zelfs speciale kaarten heeft laten drukken voor als de Kipster eieren weer eens uitverkocht zijn.” Wegloop, zelf vegetariër, hoopt dat meer consumenten gaan nadenken over de rol van dieren in onze voedselketen. „Retailers zeggen vaak dat de consument het zus of zo wil. Ik geloof dat je de consument best een beetje kunt sturen in een keuze voor het juiste product. Dat is pas marketing.”

Kipster is opgegaan voor Milieukeur omdat zij diervriendelijk met milieuvriendelijk wilden combineren. Wegloop: „Dat is geen gemakkelijke combinatie, omdat meer dierenwelzijn vaak leidt tot meer milieubelasting. Toch willen wij laten zien dat het mogelijk is.” 

Tijdens de open dagen op vrijdag 15 en zaterdag 16 september vorig jaar werd de Kipsterstal in Oirlo (LB) door veel mensen bezocht.
Tekst:Tom Schotman & Milieukeur

 
 

Inloggen op de ledenportal