Boerderij: Eierhandel wacht op terugkomst vakantiegangers

10-08-2018

De eiermarkt is nog in de zomerstemming. Dat de extreme hitte achter de rug lijkt en de eerste vakantiegangers weer terug komen, betekent dat de eiermarkt uit die (diepe) zomerdip kan geraken.

De afgelopen weken moesten de pakstations wegens de geringe vraag vanuit de retail een kwart tot een derde meer eieren dan gewoonlijk kwijt aan de industrie. Die kocht wel, maar was terughoudend. De komende weken wordt licht herstel van de marktvraag verwacht, met enige vertraging gevolgd door een opleving van de prijzen.

Langetermijnverwachtingen
Voor de wat langere termijn is er enige zorg over de ontwikkeling van het leghennenbestand en de eierproductie in Europa. Dit najaar worden grotere opzetten verwacht dan normaal in die tijd van het jaar. Op basis van opzetstatistieken wordt een productietoename van zo’n 3% verwacht. Daarnaast wordt in Spanje en Polen omgeschakeld van kooi- naar scharrel-/volièrehuisvesting. Dit zorgt voor verschuiving in het aanbod. In Spanje gaat de omschakeling gepaard met een uitbreiding van het leghennenbestand.

Op de nog langere termijn wordt de Europese eiermarkt geconfronteerd met de gevolgen van de brexit. Jaarlijks neemt het Verenigd Koninkrijk zo’n 2 miljard eieren van het Europese continent af, veelal als eiproduct. Dat zijn omgerekend 6.000 vrachtwagens verse eieren.

De NOP-richtprijs voor kooi-/kolonie-eieren daalde vrijdag 10 augustus voor de zevende week op rij en voor scharreleieren voor de zesde achtereenvolgende week. In de weken van de tweede jaarhelft is de notering, gemiddeld over alle eigewichten, voor kooi-/kolonie-eieren met 98 cent gedaald (-22%), voor witte scharreleieren met 59 cent (-11%) en die voor bruine scharreleieren met 57 cent (-11%).

De 62/63 gram kooi-/kolonie-eieren noteerden vrijdag € 3,82 per 100 stuks, 9 cent lager dan in de week ervoor en € 1,75 minder dan in week 32 van 2017. De witte scharreleieren noteerden € 5,19, 8 cent lager dan een week eerder en € 1,53 minder dan een jaar geleden. De notering van bruine scharrel daalde met 9 cent tot € 5,50, dat is € 1,98 minder dan een jaar geleden.

Voor de komende weken wordt voor de eierprijs een pas op de plaats verwacht.

Prognose: stabiel.

 
 

Inloggen op de ledenportal