Pluimveeweb: Geen nieuwe gevallen van NCD: opheffen van de 500 meter zone

15-08-2018

woensdag 15 augustus 2018

In België zijn sinds dinsdag 31 juli geen nieuwe uitbraken van Newcastle Disease (NCD) meer vastgesteld. Het Belgische federaal agentschap voor veiligheid van de voedselketen (FAVV) versoepelde de laatste tijd een aantal maatregelen.

Afgelopen vrijdag 10 augustus werd de 500 meterzone, afgebakend rond de besmetting bij een hobbyhouder in Meix-devant-Virton (LUX), opgeheven. De bestaande maatregelen, in de nog niet vrijgegeven zones, rond besmettingen werden voorlopig nog niet aangepast. Ook de algemene maatregelen voor alle pluimveehouders in België blijven voorlopig ongewijzigd.

Meer informatie over NCD uitbraken in België en een kaart met afbakening van de zones is te vinden op de website van het FAVV. In België werden sinds 26 april 20 uitbraken van NCD vastgesteld waarvan drie op pluimveebedrijven en zeventien bij hobbyhouders.

‘Twee keer enten’

In Nederland adviseren de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD), faculteit Diergeneeskunde en de Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde Vakgroep Gezondheidszorg Pluimvee sinds 19 juli een ander entschema toe te passen.

„Ent vleeskuikens, opfokleg- en opfokvleeskuikenouderdieren in de eerste drie levensweken twee keer tegen Newcastle Disease (NCD) in plaats van één keer zodat de dieren eerder beschermd zijn tegen het virus”, luidt het nieuwe entschema.

Tekst:Tom Schotman

 
 

Inloggen op de ledenportal