Pluimveeweb: Seksen in het ei beste alternatief voor doden eendagshaantjes

17-08-2018

Consumenten vinden seksen in het ei het beste alternatief voor het doden van eendagshaantjes in de legsector. Dat blijkt uit een opiniepeiling. 43 procent van de respondenten koos voor ‘seksen in het ei’ als beste alternatief. Daarnaast vond 32 procent van de ondervraagden hanen laten grootbrengen voor consumptie de beste oplossing.

Veel respondenten geven aan dat er niet één oplossing is, maar dat bijvoorbeeld deze twee bovenstaande alternatieven naast elkaar nodig zijn. Ook veel voorstanders van plantaardig eten zijn het hier mee eens. Voor mensen die de stap naar stoppen met eieren eten te groot vinden, is volgens hen, het seksen van het ei de beste tussenoplossing.

Dat blijkt uit onderzoek van Slow Food Youth Network (SFYN), een internationale jongerenbeweging die zich inzet voor een good, clean & fair voedselsysteem. SFYN vroeg consumenten wat ze het beste alternatief vinden voor het doden van eendagshaantjes. SFYN maakte een informatieve animatie video en hield een enquête onder 500 consumenten. 

Legbroederijen Ter Heerdt en Het Anker en eierhandelaren Van Beek en Kwetters vroegen SFYN onderzoek te doen onder consumenten naar wat zij het beste alternatief voor het doden van eendagshaantjes vinden. 

‘Niet inzetten op één optie’
Vanuit de uitkomsten van de enquête adviseert SFYN om rond het vraagstuk van de eendagshaantjes niet in te zetten op één optie. „Het is goed om ruimte te houden voor alle alternatieven. Naast het seksen in het ei zou je als pluimveesector ook moeten experimenteren met het kleinschalig grootbrengen van haantjes, en kijken wat plantaardige alternatieven eigenlijk voor een impact kunnen hebben op je markt. Op deze manier laat de sector zien dat er geïnnoveerd wordt op het gebied van efficiëntie, maar dat er ook ruimte is voor innovaties die aansluiten bij andere groepen consumenten”, verklaart SFYN. 

Bovenal adviseren de deelnemers van de SFYN Academie dat sector en consumenten de dialoog blijven voeren over het vraagstuk van de eendagshaantjes. Er is bij veel mensen nog zoveel onbekend, dat een bewuste keuze nu vaak nog erg lastig is. Daarbij kan ook de opinie van verschillende religies aangaande de alternatieven worden meegenomen. Juist wanneer sector en consumenten hierover met elkaar in gesprek gaan, ontstaat begrip en inzicht voor de verschillende verhalen achter het ei. Op deze manier zijn mensen beter in staat het ei te kiezen dat bij hen past.

De pluimveesector zou op dit gebied een leidersrol kunnen vervullen in Nederland door samenwerkingsverbanden, onderzoek en experimenten met universiteiten, ondernemers en grassroots bewegingen op te starten.

‘Geen goed alternatief’
Volgens onderzoek van Wageningen UR is er geen goed alternatief voor het doden van eendagshaantjes. Een meerderheid van de Nederlandse burgers vindt dat we niets moeten veranderen, tot dat er wel een breed gedragen alternatief voor het doden van eendagshaantjes is. Dat blijkt uit onderzoek van Wageningen UR dat in februari 2018 werd gepresenteerd. 

Seksen in het ei is volgens veel partijen in de legsector het beste alternatief. Momenteel vindt er onderzoek plaats naar seksen in het ei. Het bedrijf In Ovo uit Leiden is hier in samenwerking met het Deense Sanovo mee bezig. Volgens SFYN heeft seksen ei zowel voor- als nadelen.

 Voordelen:

  • Haantjes worden al gedood vóór ze het leven zien. Dat is een pluspunt voor dierenwelzijn.
  • De haantjes hoef je niet uit te broeden. Dit scheelt kosten voor broeden, voer en vergassen.

Nadelen:

  • Het geslacht moet zo snel mogelijk bepaalt worden (4 dagen). Bij 8-9 dagen is het al een embryo en weten we zeker dat het dan zonder pijn overlijdt?
  • Deze optie zou alsnog voor ethisch bezwaren kunnen zorgen, omdat het vergelijkbaar zou zijn met abortus.
  • De techniek is nog jong, en er is weinig zicht op de ontwikkeling van alternatieven in bijvoorbeeld het buitenland.
  • De vraag is ook of je met deze optie niet het probleem verlegt? Dierentuinen en andere afzetmarkten zullen duurdere en minder voedzame producten dan de eendagshaantjes moeten zoeken. Het extra opfokken van muizen kan ook ethische problemen veroorzaken.

Lees meer op de website van Slow Food Youth Network en bekijk hieronder de video die Slow Food Youth Network aan respondenten liet zien

Tekst:Tom Schotman & Slow Food Youth Network

 
 

Inloggen op de ledenportal