Pluimveeweb: Ruimte voor Nederland-se pluimveehouders in Suriname

25-08-2018

vrijdag 24 augustus 2018
aangepast: zaterdag 25 augustus 2018

Suriname zoekt Nederlandse pluimveehouders, die een pluimveebedrijf in het land willen opstarten. De Surinaamse overheid wil dat het aantal vleeskuikens in het land de komende jaren met zeven miljoen stijgt. Ook wil de regering dat het aantal leghennen toeneemt. De Surinaamse overheid wil dat de complete landbouwsector in het land groeit. Daarom liggen er kansen voor Nederlandse agrarische ondernemers.

Dat zegt consultant Helmer Cruden. De geboren Surinamer zoekt vanuit zijn kantoor in Amsterdam naar Nederlandse pluimveehouders die in Suriname een bedrijf op willen starten zodat de groeidoelstellingen van de Surinaamse overheid gehaald kunnen worden. „Ik ben op zoek naar autochtone Nederlandse pluimveehouders. Ze kunnen met hun kennis en (jarenlange) ervaring de Surinaamse pluimveesector vooruit helpen”, vertelt Cruden.

3.500 euro per hectare

„Suriname kent veel voordelen”, zegt Cruden. „In Suriname spreken de mensen ook Nederlands. De taal is dus geen struikelblok. Bovendien is de grond veel goedkoper. Een hectare grond is vanaf 3.500 euro te koop in gebieden waar weinig of geen nutsvoorzieningen zijn. In de gebieden rond de steden, waar die nutsvoorzieningen wel aanwezig zijn, is de grondprijs hoger.”

Ook kun je in het land direct beginnen met bouwen van een pluimveestal. Daarnaast ligt het uurloon van een medewerker in het Zuid-Amerikaanse land veel lager dan in Nederland.”

Het overgrote deel van Suriname, zo’n 90 procent, is met oerwoud bedekt; het Amazoneregenwoud. Voor er kan worden begonnen met bouwen, moet er dus een stuk ontbost worden. „De Surinaamse overheid steunt de landbouw zodat dit geen problemen oplevert”, vertelt Cruden.

Nederlandse ondernemers die een pluimveebedrijf op willen starten in Suriname kunnen niet rekenen op een subsidie. „De Surinaamse overheid heet Nederlandse pluimveehouders van harte welkom maar verstrekt hen geen subsidie omdat de overheid daar geen geld voor heeft.”

Zonnepanelen

De energievoorzieningen zijn minder goed geregeld dan in Nederland. De Surinaamse overheid regelt de levering van gas, water en elektra. „Een storing is niet zoals in Nederland binnen drie uur opgelost. Af en toe duurt het drie of vier dagen voordat een elektriciteitsstoring is opgelost. Installeer daarom zonnepanelen of de daken van de nieuwe stallen. De zon schijnt dagelijks. Regel een stroomaggregaat en watervoorziening zodat je niet afhankelijk bent van de Surinaamse overheid voor de levering van elektriciteit en water”, adviseert Cruden.

Suriname heeft een tropisch regenwoudklimaat, met een grote en kleine regentijd, alsook twee droge tijden. De temperatuur schommelt tussen 24 en 36 graden Celsius. Gedurende de regentijd is de gemiddelde temperatuur 27,3 graden, terwijl die tijdens de droge tijd oploopt naar 32 graden Celsius. ‘s Morgens loopt de temperatuur geleidelijk op van circa 24 graden naar 32 tot 34 graden (tussen 14.00 en 16.00 uur) om daarna geleidelijk aan weer te dalen naar 24 graden (tussen 04.00 en 06.00 uur). „In Suriname is het gemiddeld genomen warmer dan in Nederland. Het voordeel is dat je nauwelijks stookkosten hebt als vleeskuikenhouder.”

Interesse

Pluimvee-, varkens- en rundveehouders en andere agrarisch ondernemers die geïnteresseerd zijn om een pluimvee- of ander agrarisch bedrijf op te starten in Suriname kunnen contact opnemen met Helmer Cruden; telefonisch (06 37 12 18 52 of  06 43 61 67 78) of per mail via Europeansur08@gmail.com. „Naast pluimvee wil de regering ook dat de akkerbouw in het land groeit. Voor Nederlandse agrarisch ondernemers biedt het land heel veel mogelijkheden.”

„Suriname kan en zal de voedselschuur worden van de regio, zei de Surinaamse president bij zijn aantreden in 2010. Land, water en zon zijn in voldoende mate aanwezig slechts de investeerders ontbreken nog. Waarom niet met een schuinoog richting Nederland kijken als de boeren de kennis in huis hebben? In Suriname wordt er Nederlands gesproken, de taal zal in ieder geval geen struikelblok zijn.”

Om in te haken op de uitspraken van de president destijds, hoopt Cruden middels een particulier initiatief een steentje te kunnen bijdragen aan het verwezenlijken van deze droom. Het initiatief zal meer het karakter hebben van een pilot, om te kijken als de Nederlandse boer daar voet aan de grond kan krijgen.

Tekst:Tom Schotman

 
 

Inloggen op de ledenportal