NieuweOogst: Brussel wil einde aan belemmeringen voor Amerikaans rundvlees

04-09-2018

De Europese Commissie komt in actie om de rundvleesexport van de Verenigde Staten naar de EU te vergemakkelijken. Doel is dat de Amerikanen hun exportquotum van 45.000 ton ook werkelijk gaan leveren.

Tot nu toe treden in de praktijk nogal wat belemmeringen op die de verscheping van rundvlees naar Euopa in de weg zitten. Commissievoorzitter Jean Claude Juncker wil daar via wereldhandelsorganisatie WTO met de Amerikanen proberen uit te komen. Hij maakte dat woensdag in Brussel bekend.

Met zijn initiatief wil Juncker de handelsbetrekkingen met de VS verder verbeteren. Eerder beloofde hij al dat Europa de komende jaren meer Amerikaanse soja zal importeren. Op de achtergrond speelt mee dat een escalatie van de meningsverschillen met president Donald Trump zou kunnen leiden tot een forse heffing op de import van Europese auto's in de VS.

Maximum niet omhoog
De Europese Commissie verzekert dat het niet de bedoeling is om het jaarlijkse quotum van maximaal 45.000 ton rundvlees op te hogen. Ook zal niet toegestaan worden dat vlees van genetisch gemanipuleerde dieren Europa binnenkomt. 'We laten alleen producten toe die voldoen aan de hoge EU-standaarden voor gezondheid en voedselkwaliteit', aldus Landbouwcommissaris Phil Hogan.

Voor de onderhandelingen met de Amerikanen moet de Europese Commissie toestemming hebben van de lidstaten. Dat zal zo snel mogelijk geregeld worden.

 
 

Inloggen op de ledenportal