Pluimveeweb: Hoogpathogene vogelgriep bij wilde eend in Noord-Holland

04-09-2018

Blaricum, maandag 3 september 2018
aangepast: dinsdag 4 september 2018

Bij een wilde eend die dood werd gevonden bij het Eemmeer bij Blaricum – een randmeer tussen de provincies Utrecht, Flevoland en Noord-Holland – is woensdag 29 augustus hoogpathogene H5N6 vogelgriep vastgesteld.

Dat maakte Wageningen Bioveterinary Research (WBVR) maandag 3 september bekend. Het subtype H5N6 werd in december 2017 voor het eerst aangetoond in Nederland bij een pluimveebedrijf, en kort daarop ook in wilde vogels. De laatste dode wilde vogel besmet met H5N6 werd gevonden in maart 2018. Momenteel voert WBVR nog vervolgonderzoek uit om verder inzicht te krijgen in de herkomst en genetische samenstelling van het virus.

Toevalsbevinding

„Het lijkt vooralsnog een toevalsbevinding in monsters die zijn ingestuurd in verband met botulisme”, reageert Professor Arjan Stegeman van de Universiteit Utrecht op de besmetting. „Het geeft wel aan, maar eigenlijk is dat hetzelfde als vorig jaar, dat het virus in staat is te overzomeren in Europa. De volledige genetische analyse van het virus moet hier definitief uitsluitsel over geven.”

Duitsland

Op een klein pluimveebedrijf in de Duitse plaats Wismar in de Noordoost-Duitse deelstaat Mecklenburg-Voor-Pommeren werd afgelopen weekend bij een eend hoogpathogene vogelgriep van het subtype H5 vastgesteld. Onderzoek moet uitwijzen om welk N-type het gaat.

Tekst:Tom Schotman

 
 

Inloggen op de ledenportal