Pluimveeweb: Kamervragen over toenemende import van legbatterijeieren

04-10-2018

Den Haag, woensdag 3 oktober 2018
aangepast: donderdag 4 oktober 2018

CDA Tweede Kamerleden Jaco Geurts en Mustafa Amhaouch hebben woensdag 3 oktober Kamervragen gesteld over de toenemende import van legbatterijeieren in de Europese Unie aan de minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking en de minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.

De Europese Unie importeert steeds meer legbatterijeieren uit de Oekraïne die verwerkt worden in pasta, brood en gebak, terwijl ze hier om dierwelzijnsredenen niet geproduceerd mogen worden. Geurts en Amhaouch willen onder meer weten hoe groot de import van eieren en ei-producten in de EU is, waar deze vandaan komen en of ze geproduceerd volgens Europese (dierenwelijzns)standaarden.

Ook willen de Kamerleden weten hoe de ministers er voor kunnen zorgen dat geïmporteerde producten aan de zelfde standaarden voldoen als in de EU geproduceerde producten. Geurts en Amhaouch vragen of de ministers concreet aan kunnen geven wanneer Oekraïense leghennen met evenveel stalruimte gehouden gaan worden als in de Europese Unie. En hoe de ministers ervoor gaan zorgen dat Oekraïne voor 2021 voldoet aan de Europese productiestandaarden voor eieren?

Oekraïense kipfilet

De Kamerleden herinneren de ministers aan het overleg van 26 juni jongstleden over de naleving van regels ten aanzien van kipfilet uit Oekraïne. Geurts en Amhaouch willen weten welke acties de ministers concreet hebben ondernomen.

Bekijk hier de Kamervragen van CDA Tweede Kamerleden Jaco Geurts en Mustafa Amhaouch over de toenemende import van legbatterijeieren aan de minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking en de minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.

Tekst:Tom Schotman

 
 

Inloggen op de ledenportal