Pluimveeweb: Risico op vogelgriepuitbraken neemt toe

18-10-2018

Utrecht, woensdag 17 oktober 2018
aangepast: donderdag 18 oktober 2018

Het risico op vogelgriepuitbraken in Nederland neemt toe.

Dat zegt professor Arjan Stegeman van de Universiteit Utrecht en voorzitter van de Deskundigengroep Dierziekten na vragen van Pluimveeweb.nl. „In Rusland waren afgelopen zomer veel uitbraken van hoogpathogene vogelgriep. Bovendien is er ook virus achtergebleven in ons deel van Europa. Bij nieuwe instroom van migrerende vogels kan dat weer tot virusvermenigvuldiging leiden. De biosecurity op pluimveebedrijven moet dus weer worden aangescherpt”, verklaart Stegeman.

De komende weken begint de najaarstrek van trekvogels, waaronder trekvogels uit bepaalde gebieden in Rusland. Door de vogeltrek stijgt het risico op vogelgriepuitbraken op Nederlandse pluimveebedrijven.

Het risico op uitbraken van vogelgriep stijgt in de Europese Unie. Het gevaar komt vooral (van trekvogels) uit Rusland waar de afgelopen maanden veel uitbraken van hoogpathogene vogelgriep werden vastgesteld. Het gevaar op uitbraken neemt de komende tijd toe wanneer het vogeltrekseizoen begint, gaf de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) onlangs al aan.

Tekst:Tom Schotman

 
 

Inloggen op de ledenportal