Pluimveeweb: 'Traceerbaar ei Albert Heijn mooie eerste stap naar transparantie'

21-10-2018

Culemborg, vrijdag 19 oktober 2018
aangepast: zondag 21 oktober 2018

Via de site www.check-je-ei.nl kunnen klanten van Albert Heijn vanaf vrijdag 19 oktober zien van welk leghennenbedrijf hun ei afkomstig is. „Wat is er mooier dan aan de consument laten zien waar de eieren vandaan komen? Ik laat met plezier alle klanten van Albert Heijn zien door welke kippen hun eieren worden gelegd. Dit is een mooie eerste stap naar transparantie”, reageert leghennenhouder Roy Tomesen.

Alle eieren van Albert Heijn hebben vanaf maandag 22 oktober minimaal het 1 ster Beter Leven Keurmerk. Marit van Egmond, commercieel directeur van Albert Heijn, is blij met deze stap. „Samen met onze pluimveehouders werken we aan kwaliteit, smaak, duurzaamheid, innovatie en het verbeteren van de keten. Zo kunnen we onze klant precies vertellen welke kippen hun eitje hebben gelegd en welke boer er voor de dieren heeft gezorgd. Onze eieren zijn volledig traceerbaar en hebben een THT-code op het ei. Dit doen wij omdat we meer grip willen hebben op dierenwelzijn en milieu.”

Ook de Dierenbescherming hecht veel waarde aan transparantie. „Het wordt zo voor consumenten steeds duidelijker in hoeverre rekening is gehouden met dierenwelzijn. Dat de eieren van het Albert Heijn-merk dan minimaal één ster van ons Beter Leven keurmerk dragen, juichen we uiteraard van harte toe”, zegt Marijke de Jong-Timmerman, programma manager van het Beter Leven keurmerk bij de Dierenbescherming.

Traceerbaar ei

Via de site www.check-je-ei.nl kunnen klanten van Albert Heijn zien van welk leghennenbedrijf het ei afkomstig is. Leghennenhouder Roy Tomesen vindt dit dus een mooie eerste stap naar transparantie. „Nederlandse leghennenhouders produceren geweldige producten. We vergeten dit alleen nog wel eens te vertellen”, zei hij vrijdag 19 oktober op een bijeenkomst van Albert Heijn in Culemborg (GD).

Blockchaintechnologie

Een volgende stap is dat Albert Heijn vanaf eind november met de blockchaintechnologie de productieketen van de Albert Heijn eigen merk eieren inzichtelijk maakt. Door de code in te tikken op www.check-je-ei.nl zie je wat de legdatum is van het ei en welke route het ei heeft afgelegd tot het op je bord ligt. Met deze volledige traceerbaarheid wordt de volgende stap gezet in transparantie voor consumenten.

In alle Albert Heijn-winkels is het hele eierschap vernieuwd. Klanten krijgen uitleg over de betekenis van de verschillende sterren van het Beter Leven Keurmerk. Op www.check-je-ei.nl vinden mensen allerlei informatie van ei tot Z.

Met deze video maakt Albert Heijn bekend dat hun eieren vanaf nu volledig traceerbaar zijn:

Tekst:Tom Schotman

 
 

Inloggen op de ledenportal