Boerderij: Eierprijs houdt ‘schwung’

29-10-2018

De eiermarkt liep afgelopen week mooi door. Opnieuw deden alle geledingen in de markt goed mee, waardoor de herfstvakantie niet voor een dipje zorgde. Vraag en aanbod zijn in evenwicht en de markt maakte qua prijs opnieuw een stapje naar boven.

De NOP-richtprijs voor kooieieren van 62/63 gram ging met 18 cent omhoog naar € 6,12 per 100. Dat is vergelijkbaar met vorige week, toen er 17 cent bij kwam. De NOP-notering voor bruine scharreleieren van datzelfde gewicht steeg van € 6,90 naar € 7,05 per 100 stuks. 2 keer zoveel als de stijging vorige week. De prijs van witte scharreleieren steeg een dubbeltje, van € 6,32 naar € 6,42.

Feestdagen in Duitsland
Kooplustige Duitse klanten gaven deze week ‘schwung’ aan de markt. Volgende week zijn er feestdagen waardoor eerst in het oostelijke deel van Duitsland een verkoopdag uitvalt en daarna in het zuidelijke deel. Daardoor werd de bevoorrading wat naar voren gehaald.

Goede maand voor consumptie
De verwachting is niet dat dit de handel volgende week zal schaden doordat er dan minder uitgeleverd wordt. Een deel van de afgenomen eieren kwam uit de voorraden, die worden volgende week weer aangevuld om de voorraden weer op peil te brengen voor de novembermaand. Die maand is voor de consumptie goed omdat er veel gebakken wordt. Maar ook de industrie is dan kooplustig omdat er veel sauzen gemaakt worden voor de kerst. Maar ook de export naar Frankrijk, Spanje en Polen loopt goed.

Grote prijssprongen worden echter niet verwacht, daarvoor is het aanbod nu te groot. Daar zijn handelaren op zich niet rouwig om; stabiele groei is ook beter.

Prognose: licht stijgend

 
 

Inloggen op de ledenportal