Pluimveeweb: 'Supermarkten willen meerprijs verzwaarde IKB eisen niet betalen'

01-11-2018

Almelo, donderdag 1 november 2018

Supermarkten en voedingsmiddelenbedrijven willen de meerprijs voor kip- en eiproducten vanwege de aangescherpte eisen van IKB Kip en IKB Ei vooralsnog niet betalen.

Dat meldt de Nederlandse Vakbond Pluimveehouders (NVP) donderdag 1 november in haar nieuwsbrief. De criteria van IKB Ei en IKB Kip zijn na de fipronilcrisis drastisch verzwaard op basis van de aanbevelingen die de Werkgroep Versterking Zelfregulering Eierketen (WVZE) en de Commissie Sorgdrager hebben gedaan.

De NVP realiseert zich dat een dergelijke verzwaring noodzakelijk is en geld kost, maar maakt zich zorgen over de hogere kosten die dit voor pluimveehouders (maar ook broederijen, eierhandelaren, pakstations en slachterijen) met zich mee brengt. „Vooralsnog willen de leden van het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) en de Federatie Nederlandse Levensmiddelen Industrie (FNLI) niet meer betalen voor IKB-producten waarvan de kwaliteit en voedselveiligheid beter geborgd zijn dan ooit te voren”, schrijft de NVP.
 
„Minister Schouten heeft via haar departement met name het CBL daarop aangesproken. De opdracht aan het CBL is om te kijken hoe, binnen de randvoorwaarden van de Autoriteit Consument en Markt (ACM), wel een meerprijs gaat worden betaald als producten ook een meerwaarde hebben”, meldt de NVP.

Tekst:Tom Schotman & Nederlandse Vakbond Pluimveehouders

 
 

Inloggen op de ledenportal