Pluimveeweb: Anevei: NCAE onderbrengen bij NVWA kost miljoen extra

18-11-2018

Renkum, zaterdag 17 november 2018
aangepast: zondag 18 november 2018

Anevei, de belangenbehartiger voor de eierhandel en de eiproductenindustrie, vindt het onverstandig om de Nederlandse Controle Autoriteit Eieren (NCAE) bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) onder te brengen. „De NCAE heeft kundige mensen in dienst. Bovendien schatten we in dat de kosten dan een half miljoen tot een miljoen euro per jaar zouden stijgen.”

Dat zei voorzitter Hubert Andela van Anevei, de vereniging voor eierhandelaren en eiproductfabrikanten, donderdag 15 november tijdens de algemene ledenvergadering van Anevei in Renkum (GD). Hij reageerde daarmee op een van de aanbevelingen die de Commissie Sorgdrager deed in het evaluatierapport over de fipronilcrisis. „Dit is de enige aanbeveling uit het rapport waar wij ons niet in kunnen vinden’, aldus Andela.

„De NCAE heeft kundige mensen met kennis over eieren en eiverwerking in dienst. Dat heeft de NVWA nog niet. Bovendien wordt de NCAE in het buitenland al jarenlang gezien als een Autoriteit op het gebied van eieren en kwaliteit. Daarnaast beschikt de NCAE ook over voldoende capaciteit, die niet onder invloed van plotselinge actualiteiten, op hele andere zaken wordt ingezet. Dat wil zeggen dat de sector niet het risico loopt dat er minder gecontroleerd gaat worden.”

Kostenstijging van 100 procent

Anevei schat dat de controlekosten met een half miljoen tot een miljoen euro toenemen wanneer de NVWA de controletaken van de NCAE zou overnemen. „Anevei leden betalen nu jaarlijks ongeveer 600.000 euro aan het NCAE en legpluimveehouders zo’n 400.000 euro. De NVWA hanteert hogere tarieven voor controletaken. Wanneer de NVWA de controletaken van de NCAE overneemt schatten we in dat de kosten met 50 tot 100 procent toenemen: dus met een 0,5 of 1 miljoen euro.”

Anevei pleit er voor om de NCAE niet bij de NVWA onder te brengen, maar samen met de controletaken voor de zuivelsector, bij het COKZ te laten. Andela heeft goede hoop dat dit lukt. „Ik verwacht dat de betrokken ministeries wel gevoelig zijn voor onze argumenten. Bovendien functioneert de NCAE al jaren goed. Ook in de aanloop naar en tijdens de fipronilcrisis zijn daar geen fouten gemaakt, zo valt in het rapport van de Commissie Sorgdrager te lezen. Waarom zou je zoiets dan veranderen.”

Tekst:Tom Schotman

 
 

Inloggen op de ledenportal