Boerderij: Zonder calamiteiten blijft eiermarkt groeien

21-11-2018

Ook afgelopen week liep de eiermarkt weer goed door.

Op alle fronten was de vraag goed. Wel geven handelaren aan dat de noteringen voor kooieieren hoog zijn. Ze kunnen de eieren nog wel kwijt, maar die worden met verlies verkocht.

Trend zette door
De trend met gestaag stijgende eierprijzen zette in ieder geval ook deze week door. De NOP-richtprijs voor kooieieren van 62/63 gram ging met 10 cent omhoog naar € 6,65 per 100 stuks. De NOP-notering voor bruine scharreleieren van datzelfde gewicht steeg van € 7,27 naar € 7,46 per 100 stuks. De prijs van witte scharreleieren steeg 23 cent, van € 6,72 naar € 6,95.

Ontwikkelingen uit buitenland
Ontwikkelingen in het buitenland kunnen op korte en langere termijn wel de eierprijs gaan beïnvloeden. De vondst van PCB’s in Duits pluimveevoer werd op vrijdag 16 november bekend en heeft daarmee deze week geen invloed gehad op de noteringen. Of het dat volgende week ook niet doet, is vooral afhankelijk van de reactie van de consument op het nieuws. Nederlandse consumenten reageren in de regel nuchter op dergelijk nieuws. De Duitse consument is daar wel wat gevoeliger voor. Als zij massaal consumptie-eieren links laten liggen, zal dat ook de uitvoer vanuit Nederland onder druk zetten.

Export naar Engeland
Ook gaan vanuit de Nederlandse eiersector veel ei-producten naar Engeland. De politieke ophef aldaar over de brexit, levert hier wat zorgen op. De Britten zullen ook na de uittreding evengoed eieren en ei-producten blijven eten, maar een harde brexit zal de prijs geen goed doen. De extra administratie, controles aan de grens en langere transporttijd kosten manuren. Die moeten betaald worden en dat zal dan allicht druk op de marges zetten.

Als de Duitse consument mee blijft doen, is de verwachting voor de korte termijn gunstig. Dan ontwikkeling van geleidelijke stappen omhoog loopt al wekenlang en is solide. Als calamiteiten uitblijven zal die nog wel even zo doorgaan.

Prognose: lichte prijsstijging

 
 

Inloggen op de ledenportal