Pluimveeweb: Meer Duitse pluimveebedrijven op slot door PCB's in voer

28-11-2018

woensdag 28 november 2018

Pluimveebedrijven in de Duitse deelstaten Nedersaksen, Hessen en Saksen-Anhalt zijn op slot gezet doordat de kippen op de bedrijven PCB verontreinigd voer vraten van voerfabrikant Agravis.

Half november werden al negen pluimveebedrijven in Nedersaksen geblokkeerd. Uit voorzorgsredenen werden de voederleveranties van de afgelopen zes maanden beoordeeld. Analyses tonen nu aan dat voer uit meerdere beladingscellen van de voerfabriek van de Agravis-fabriek in Minden, Oost-Westfalen, verontreinigd is met polychloorbifenylen (PCB’s).

De PCB’s zijn in de Agravis-fabriek in Minden, Oost-Westfalen in het voer gekomen. De oorzaak is een vervuilde binnencoating in zogenaamde cellen voor afgewerkte producten – dit zijn grote silotanks waaruit het eindproduct wordt gevuld voor transport.

75 pluimveebedrijven

De voederleveringen van de vijf besmette beladingscellen kwamen terecht bij 75 pluimveebedrijven en een varkensbedrijf in Noord-Rijnland-Westfalen. Die bedrijven werden geblokkeerd. Aangezien het besmette voer ook in andere deelstaten terechtkwam en aan opfokhennen werd gevoerd, die verplaatst zijn naar bedrijven in andere deelstaten, zijn er nu ook pluimveebedrijven in de deelstaten Nedersaksen, Hessen en Saksen-Anhalt geblokkeerd. Gevaar voor de volksgezondheid bestaat er op dit moment niet.

Dat meldt het Landesamtes für Natur, Umwelt und Verbraucherschutz Nordrhein-Westfalen (Lanuv). Bekijk voor een overzicht van alle besmette bedrijven op de website van Lanuv.

Tekst:Tom Schotman

 
 

Inloggen op de ledenportal