Boerderij: Waanzinnig goede verkopen of geen bod op eieren

30-11-2018

De eiermarkt kent een tweedeling.

Verslechterde vraag kooieieren
De markt voor kooieieren verslechterde afgelopen week verder. Daar waar de industrie een week geleden minder voor de eieren bood, blijven nu biedingen soms zelfs uit.

Wat opvalt is dat de eiernotering per 100 stuks nog heel iets op liep vorige week. Maar de NOP2.0 richtprijs voor kooieieren per kilo daalde daarentegen van € 1,053 naar € 1,038 per kilo. Datzelfde beeld was te zien in de noteringen van WeserEms. Ook daar gingen de prijzen per 100 stuks nog wat omhoog, maar zakte de kiloprijs van € 0,93 naar € 0,90.

Betere vooruitzichten scharreleieren
Bij scharreleieren zijn de vooruitzichten duidelijk beter. Met de feestdagen voor de deur kan er nog van alles gebeuren. Grote orders uit de retail kunnen de vraag flink opstuwen. Er zijn jaren dat de bestellingen bij eierhandelaren met kerst hoger waren dan met pasen. Ook in Duitsland wordt gesproken over zeer goede bestellingen dezeafgelopen week. Van eieren die geleverd worden loopt de houdbaarheidsdatum eieren tot aan de kerst; volgens de Duitsers de reden dat de ‘Wahsinn’ voor kerst is gestart.

Een goede vraag die doorloopt tot het eind van de week geeft ook de Nederlandse eierhandelaren het vertrouwen dat ook volgendedeze week de markt voor scharreleieren goed zal lopen.

Prognose: prijsdruk bij kooi, scharrel stabiel tot licht stijgend.

 
 

Inloggen op de ledenportal