Boerderij: Eiermarkt heeft 2 goede weken voor de boeg

07-12-2018

De scharreleiermarkt kende opnieuw een goede week. Met kerst voor de deur is de vraag uitstekend te noemen.

De vraag van de industrie zakt wat in, maar de consumptiemarkt trekt aan. Dat houdt elkaar mooi in evenwicht. Maar de afzet van kooieieren liep ook afgelopen week een stuk moeizamer.

De NOP-richtprijs voor kooieieren van 62/63 gram ging weer harder omhoog dan de 6 cent van vorige week. De stijging is deze week weer in de dubbele cijfers: +12 cent naar € 6,93 per 100 stuks. De kiloprijsnotering ging voor de derde achtereenvolgende keer wel omlaag, van € 1,038 naar € 1,028.

De NOP-notering voor bruine scharreleieren van 62/63 gram steeg van € 7,74 naar € 7,83 per 100 stuks. De prijs van witte scharreleieren steeg van € 7,26 naar € 7,35.

Vrije eieren
Met een terugtrekkende industrie is het lastig manoeuvreren op de kooieiermarkt. Handelaren in vrije eieren zien hun marges verdampen nu de eiernoteringen blijven oplopen. Sinds anderhalve week dalen de prijzen waarvoor de industrie de eieren nog wil afnemen. In de noteringstabel stijgt ook de prijs van de kleine maten nog steeds, maar deze zijn volgens handelaren steeds moeilijker aan de man te brengen.

Hoge kooieierprijs
Aan de andere kant legt de kooieierprijs ook de basis in de markt voor scharreleieren. Handelaren noemen het ‘prettig’ dat de hoge kooieierprijs daar ook voor een goede stemming zorgt.

En die stemming is er. Volgende week is een goede afzet te verwachten. De markt zal volgens ingewijden ‘worden leeggetrokken’. Pakstations zijn hun voorraden aan het opvoeren om aan de vraag voor kerst te kunnen voldoen. Daarnaast gaan verschillende supermarkten acties houden met eieren in aanloop naar kerst. Er zijn daarom veel eieren nodig. Die zijn er ook, want een deel van de eieren die de industrie laat liggen is uitstekend geschikt voor de consumptiemarkt. Ook in Duitsland wordt gesproken over de ‘2 interessante weken’ voor kerst die nu gaan komen. De verwachting is dan ook dat de markt nog wat blijft aantrekken.

Prognose: licht stijgende prijs.

 
 

Inloggen op de ledenportal