Boerderij: Pieken in drukke slotweek voor kerst

17-12-2018

De eiermarkt loopt lekker door. Logisch ook, want met kerst worden heel veel eieren gegeten. Er zijn jaren dat de kerstverkopen die van Pasen overstijgen. Maar van een dergelijke topdrukte is tot nu toe nog geen sprake. De consumptie is goed, maar niet overdreven.

Daar kan komende week echter volledig verandering in komen. De 24-uurs-economie, internetverkoop: economische veranderingen gaan ook aan de eiersector niet voorbij. Eierhandelaren signaleren de trend dat bestellingen steeds meer op het laatste moment komen. Ze voorzien in ieder geval een stressvolle week op de pakstations, want er zullen nog heel veel eieren hun weg naar de klant vinden in de laatste volle week van het jaar.

De afname zal de weekproductie ruim overstijgen. Maar dat kan ook, want de voorraden zijn voldoende aangevuld om de vraag te bedienen. Het weer is daarbij dit jaar geen spelbreker; van vorst en gladheid die de overvolle planningen in het honderd laten lopen, is nu geen sprake.

Qua hoeveelheden gaat het gebeuren, maar ook qua prijs is naar verwachting de piek bereikt. De NOP-richtprijs voor bruine scharreleieren van 62/63 gram steeg van € 7,83 naar € 7,93 per 100 stuks. De prijs van witte scharreleieren liep op van € 7,35 naar € 7,44.

In de gebroken weken van kerst en oud en nieuw loopt de afzet terug. Dat zal voor een afvlakking van de prijslijn zorgen. Die ontwikkeling tekent zich deze week al af bij de kooieieren. Alleen bij eieren boven 61 gram is nog een heel klein plusje te zien bij de NOP-richtprijs. De rest blijft gelijk. De prijs van kooieieren van 62/63 gram steeg 1 cent naar € 6,94 per 100 stuks. De kiloprijsnotering daalt naar onder € 1; van € 1,028 naar € 0,998.

De kooplust van de industrie is al een paar weken wat minder groot, maar deze verminderde vraag wordt weer verevend door de toenemende vraag uit de consumptiemarkt. De verwerkende industrie heeft zijn productiepiek gehad en gebruikt deze luwe weken om onderhoud te plegen aan de productielijnen. De verwachting is dat de industrie pas in januari weer wat meer mee zal doen.

Prognose: stabilisering.

 
 

Inloggen op de ledenportal