NieuweOogst: Brussel neemt noodmaatregelen tegen harde brexit

21-12-2018

Om chaos aan de grenzen na een harde brexit te voorkomen, lanceert de Europese Commissie een noodplan. Hierin staan maatregelen die het verkeer van mensen en goederen tussen Groot-Brittannië en Europa in beweging moeten houden.

Een harde brexit is een reëel scenario geworden nu de deal tussen de Britse regering en de Europese Commissie op losse schroeven staat. De Britse premier won weliswaar een vertrouwensstemming in eigen huis, maar een meerderheid in het parlement voor haar brexitstrategie lijkt onbereikbaar.

Die onzekerheid maakt dat in het zwartste scenario exporteurs nog maar honderd dagen zijn verwijderd van een harde brexit op 1 april. Dit vertrek zonder handelsafspraken zal leiden tot wanorde aan de grenzen. Het noodplan van de Europese Commissie moet de Europese Unie daarop voorbereiden.

Schadebeperking
Het plan bestaat uit veertien tijdelijke noodmaatregelen voor onder meer het bankwezen, het vliegverkeer, de transportsector en de douane en zijn bedoeld om de schade te beperken. De Europese Commissie waakt ervoor om eigenhandig de handel tussen het Verenigd Koninkrijk en de EU in stand te houden. Dit zou de Britten het idee kunnen geven dat een no-deal profijtelijk kan zijn.

De noodmaatregelen op het gebied van handel en transport moeten er volgens vicevoorzitter Valdis Dombrovskis van de Europese Commissie voor zorgen dat de harde brexit een zachte landing krijgt. De Europese Commissie wil onder meer voorkomen dat het vliegverkeer tussen het Verenigd Koninkrijk en de EU tot stilstand komt.

Zo mogen Britse vliegtuigmaatschappijen beperkt gebruik blijven maken van Europese vliegvelden als op 1 april alle oude landingsrechten vervallen. Alleen directe verbindingen tussen Britse en Europese steden blijven tot 30 maart 2020 intact, de Britten mogen niet doorvliegen naar andere EU-lidstaten.

Lading afleveren
Een soortgelijke maatregel geldt ook voor vrachtwagens. Britse ladingen mogen hier tot 31 december 2019 worden afgeleverd. Maar vervoerders mogen niet doorrijden naar andere bestemmingen in de EU om nieuwe ladingen op te halen. Voorwaarde hier is wel dat de Britten gelijke rechten verlenen aan Europese vervoerders.

Het transport van levende dieren en dierproducten vanuit Groot-Brittannië zal onderworpen worden aan grenscontroles op het vasteland. Het is volgens de Europese Commissie niet te voorkomen dat er door nieuwe grenscontroles lange files ontstaan.

Openbare orde
De Britse regering presenteerde eerder deze week ook noodmaatregelen voor als het tot een harde brexit komt. Premier May houdt onder meer 3.500 militairen op stand-by om de openbare orde te beschermen. Daarnaast worden er veerboten gereserveerd voor noodtransporten van voedsel en goederen. Ook zal de bevolking het advies krijgen om voedsel en medicijnen te hamsteren.

 
 

Inloggen op de ledenportal