Boerderij: Eierpakhuizen raken leeg voor kerst

21-12-2018
De eiermarkt kende een goede slotweek voor de kerst. Zowel scharrel- als kooieieren vonden vlot hun weg naar de klant.

De pakstations zijn leeg. Volgens een Duits eiercommentaar zou je er zelfs in kunnen voetballen zonder een ei te breken. Naast de ruimere bestellingen voor deze week, bellen afnemers met de vraag of bestellingen van volgende week maandag nu al geleverd kunnen worden, omdat kerst midden in de week valt. Zelfs de eieren die op vrijdagmiddag binnenkomen bij eierhandelaren gaan direct door naar afnemers. Hoewel de kerstverkopen rustig op gang kwamen, doen ze dit jaar zeker niet onder voor de omzet rond Pasen.

Het is vooral de consumptie die goed loopt. Scharreleieren varen daar wel bij. De notering hield de stijgende lijn van de afgelopen weken vast. Een stijging van 10 cent is voldoende voor de NOP-notering van bruine scharreleieren van 62/63 gram om de € 8-grens te doorbreken; de prijs staat nu op € 8,03 per 100 stuks. Witte scharreleieren van dat gewicht zitten daar precies 2 kwartjes onder: die gingen van € 7,44 naar € 7,53 per 100 stuks.

De prijs van kooieieren is over zijn hoogtepunt heen. Nadat de prijs de afgelopen weken steeds minder hard opliep, is de notering nu voor het eerst lager dan in de voorgaande. De NOP-richtprijs van kooieieren van 62/63 gram daalt van € 6,94 naar € 6,72 per 100 stuks. Ook de kiloprijs voor kooieieren daalt opnieuw. Deze week gaat er 5,5 cent af; van € 0,998 naar € 0,943.

Komende weken: tikje terug

De kippen stoppen niet met leggen, maar voor de verwerking kent volgende week echter weinig productiedagen. Van een vraagmarkt als in deze week zal dan geen sprake zijn. Ook de week erna vallen dagen uit, dan door de jaarwisseling. En na alle feestdagen is de kooplust van consumenten de eerste dagen van het nieuwe jaar meestal niet groot. Dat zal geen dramatische prijsdalingen geven, maar de verwachting is wel dat de markt de komende weken een tikje terug zal gaan. De stijgende lijn zal uit de prijzen van scharreleieren gaan en de kooi-noteringen zullen wat beginnen af te brokkelen.

Prognose: Stabiel tot licht dalende prijzen.

Meer informatie over de prijzen van eieren vindt u in Boerderij op Maat:  

Prijzen van scharreleieren NOP 2.0
Prijzen van kooi-eieren
Richtprijs NOP 2.0 verrijkte kooi-eieren
Totaaloverzicht

Gerelateerde tags:

 
 

Inloggen op de ledenportal