Boerderij: Prijzen eieren dalen na de feestdagen

31-12-2018

De eierverkoop rond de feestdagen kwam laat op gang, maar liep uiteindelijk goed. Maar heeft de consument de eieren ook gekocht en gegeten? Dat is wat de markt nu bepaald.

Het is gebruikelijk dat de verkoop na de feestdagen inzakt. De eierprijzen vertonen een flinke daling. De NOP-richtprijs voor bruine scharreleieren van 62-63 gram daalde van € 8,03 naar € 7,77 per 100 stuks. Bij witte scharreleieren van dat gewicht ging 31 cent van de prijs af. Die komen daarmee op € 7,24. Bij kooieieren ging er gemiddeld zelfs ruim 60 cent af. De richtprijs voor kooieieren van 62-63 gram daalde van € 6,72 naar € 6,08 per 100 stuks.

Ook in het buitenland staan de eierprijzen onder druk na de feestdagen. Zij het dat de prijsdaling minder hard gaat dan in Nederland. In Rungis noteerden donderdag 27 december alle klassen kooieieren 10 cent lager. Als dat 3 beursrondes per week gebeurt, is de daling met 30 cent ook al behoorlijk.

De Duitse prijzen dalen minder snel dan die in Nederland. De WeserEms-notering voor bruine scharreleieren pakte na kerst 5 cent tot een dubbeltje lager uit dan de week ervoor. Bruine scharreleieren klasse M brengen daar nu € 8,40 op.

Volgens Duitse bronnen is de industrie nog afwezig, maar loopt met name de consumentenmarkt goed. Er vindt flinke herbevoorrading plaats in de dagen tussen kerst en het weekend dat gevolgd wordt door de jaarwisseling. Zowel voor de winkelschappen als voor de voorraden van de groothandel wordt nog vlot ingekocht.

Daling eierprijzen geen verrassing
Zoals gezegd is het gebruikelijk dat de eiermarkt na de feestdagen omslaat. Handelaren zijn tevreden over de afzet die ze op het beperkte aantal werkdagen afgelopen week konden maken. Voor volgende week zijn de verwachtingen wat minder gunstig: begin januari zijn consumenten verzadigd. Bovendien willen pakstations zo min mogelijk voorraden hebben als ze gaan balansen rond de jaarwisseling. De huidige daling zal niet de laatste stap omlaag zijn. Wat het nieuwe prijsniveau wordt, is over 2 à 3 weken duidelijk als de markt weer in een normaal ritme is.

Prognose: prijsdaling.

 
 

Inloggen op de ledenportal