Pluimveeweb: Opinie: Zijn 'ethische eieren' dan zoveel ethischer?

04-01-2019
Onder meer het Duitse bedrijf Seleggt ontwikkelde de voorbije jaren een geautomatiseerde manier om het geslacht van een kuiken te bepalen tijdens de ontwikkeling in het ei. Ondanks dat de technologie net ontwikkeld is om tegemoet te komen in de discussie rond het doden van haankuikens, kunnen er heel wat bedenkingen gesteld worden of dit dan echt zoveel ethischer is. Ondertussen liggen de eerste 'ethische eieren' in de Berlijnse supermarkten onder de naam: Respeggt. Dat schrijft het Vlaamse Pluimvee deze week in een opinie op haar website.

Tot op heden worden mannelijke kuikens na het sexen in een 4 minuten durend proces langzaam verdoofd en geëuthanaseerd door middel van CO2-gas, dit geheel conform de EU wet- en regelgeving 1099/2009. Deze haankuikens worden vervolgens geconditioneerd en gebruikt als voeding voor onder meer reptielen en roofvogels, voor particulieren en dierentuinen.

Seleggt

Onderzoekers bij het Duitse bedrijf Seleggt ontwikkelden een geautomatiseerde manier om het geslacht van het kuiken te bepalen terwijl het zich nog maar net begint te ontwikkelen in het ei. Eieren van negen dagen oud belanden onder een sensor, die controleert of ze al dan niet bevrucht zijn. Bij de bevruchte eieren boort een laserstraal een klein gaatje in de eierschaal. De druk op de buitenkant van het ei wordt automatisch opgedreven, dat perst een druppeltje vruchtwater door de opening. Het ei blijft verder onaangetast. Het gaatje blijft, maar het membraan aan de binnenkant van de schaal dicht zich vanzelf terug. De hormonen in het druppeltje worden in kaart gebracht. Is er oestronsulfaat aanwezig in het vruchtwater, dan is het met 98 procent zekerheid een vrouwelijk ei. Vrouwelijke eieren belanden terug in de incubator, mannelijke eieren en eieren die niet bevrucht zijn, worden verwerkt.

Ethischer?

In de embryonale ontwikkeling van een kuiken begint het hart rond de tweede dag reeds te kloppen. Op dag 9 in het broedproces is het kuiken al redelijk ver ontwikkeld, indien dan het broedproces wordt beëindigd voor de mannelijke embryo’s, wordt er eveneens een levend organisme gedood.

Daarnaast wordt er jaarlijks in de EU ongeveer 8.000 ton haankuikens afgezet die onder meer wordt gebruikt als voeding voor reptielen en roofvogels, bij particulieren en dierentuinen. Indien dit wegvalt, zal net zo'n hoeveelheid moeten worden gecompenseerd. Daar kuikens een specifieke lage voedingswaarde hebben, kan deze voedselbron voor andere dieren, niet 'zo maar' vervangen worden door andere diersoorten. In eerste instantie zou het wegvallen van kuikens in de Benelux een verhoogde import van kuikens uit andere EU-landen met zich mee brengen. Dit houdt dus louter een verschuiving van het probleem in. In een later stadium, indien het aanbod ontoereikend is, is het niet ondenkbaar dat er dan toch andere en juist meer dieren gekweekt worden om als voedseldier gebruikt te worden. Dit 'kan' dus meer dierenleed veroorzaken.

Dit zijn zaken waar toch eens bij stilgestaan moet worden, zeker aangezien deze techniek van geslachtsbepaling in het ei een kostprijsverhogend effect met zich zal meebrengen.

Tekst:

 
 

Inloggen op de ledenportal