Boerderij: Dalende eiermarkt kon veel slechter

11-01-2019

Eierhandelaren zijn niet ontevreden over het verloop van de handel op de eiermarkt deze week.

Het is een gegeven dat de eiermarkt oploopt voor de kerst en dat de prijzen na de feestdagen weer dalen. De eerste weken van het nieuwe jaar verlopen wat rommelig, met bestellingen die wat onregelmatig binnenkomen. De eierhandel heeft daarom geen hoge verwachtingen van deze weken, waarin de markt zich nog moet zetten. En hoewel niet voor alle eieren plek is, zijn handelaren daarom niet ontevreden nu een groot deel nog wel vlot aan de man te brengen is.

Ook in Duitsland positief geluid
Ook in Duitsland klinkt een positief geluid over de huidige markt. Ook daar is de markt onoverzichtelijk, maar is de vraag goed. Met de feestdagen zijn eieren niet alleen verkocht, maar ook geconsumeerd. Consumenten zijn hun koelkasten weer aan het vullen, zo lijkt het. Evengoed gaat de WeserEms-notering omlaag. Zo brachten 100 bruine scharreleieren van de klasse M vorige week nog € 8,20 op. Deze week is dat € 7,75 per 100 stuks.

De Nederlandse noteringen liggen daar wat onder. De NOP-richtprijs voor bruine scharreleieren van 62-63 gram staat op € 7,14 per 100. Vorige week brachten die nog € 7,46 op. Witte scharreleieren van dat gewicht dalen ook ruim een kwartje, van € 7,04 naar € 6,76 per 100 stuks.

NOP-richtprijs kooieieren daalt harder
De NOP-richtprijs voor kooieieren daalt harder. Deze week gaat er opnieuw bijna 40 cent van de prijs af: van € 5,44 naar € 5,05 voor 100 stuks van 62-63 gram. Hoewel de industrie niet kooplustig is op dit moment, zal de snelheid waarmee de kooieierprijs daalt wel gaan afnemen. De richtprijs in ons land spinde garen bij de goede decembermaand die Franse kooieieren op de lokale markt hadden. Doordat ook de Franse prijs daalt na de feestdagen, neemt die invloed af. Prijzen van kooieieren komen volgens handelaren nu weer op een niveau waarvoor ze zonder verlies te verkopen zijn.

De zoektocht naar een nieuw evenwicht op de eiermarkt zal ook komende week nog doorgaan. De verwachting is dat de eierprijzen ook dan weer een stapje terug zullen doen.

Prognose: lagere prijs

 
 

Inloggen op de ledenportal