Pluimveeweb: 'Hoog pathogene vogelgriepvirus nog aanwezig in Europa'

06-02-2019
„Het hoog pathogene vogelgriepvirus (HPAI) is nog steeds aanwezig in Europa. Ik adviseer pluimveehouders om door te gaan met strikte biosecurity te handhaven. Recent werd er nog HPAI gevonden in een wilde vogel in Denemarken en enkele maanden geleden ook in Nederland.”

Dat zegt viroloog Ron Fouchier van de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Fouchier doet al jaren onderzoek naar vogelgriep. Pluimveeweb.nl stelde hem een aantal vragen.

Deze herfst/winter vonden er gelukkig geen vogelgriepuitbraken op Nederlandse pluimveebedrijven plaats. Hoe kan dat?
„Dat kan ik niet met zekerheid zeggen. Waarschijnlijk komt dit omdat er weinig HPAI in wilde vogels in Nederland circuleert. Misschien ligt dit er ook aan omdat de pluimveehouders hun biosecurity maatregelen beter op orde hebben na de uitbraken van de laatste jaren.”

Bevindt zich het hoog pathogene vogelgriepvirus nog steeds onder de wilde vogelpopulatie in Nederland?
„Dat kan ik niet met zekerheid zeggen. De laatste melding van Wageningen Bioveterinary Research (WBVR) Lelystad dateert van augustus 2018. Maar in Nederland wordt niet meer actief gemeten, dus wat er nu speelt weten we niet. Als er groepen vogels dood gevonden worden dan worden die getest door WBVR (zogenaamde passieve surveillance). Passieve surveillance werkt prima als het virus dodelijk is voor wilde vogels, maar zegt natuurlijk niets als het virus mild is voor wilde vogels (zoals in 2014/2015, toen het virus wel dodelijk was in pluimvee maar niet in eenden). De actieve surveillance wordt niet langer ondersteund in Nederland. Mijn lab doet nog wel wat onderzoeksprojecten in eenden en meeuwen maar we zijn niet meer in real time op zoek naar HPAI-virussen omdat EZ dat niet zinvol vindt. In deze researchprojecten hebben we recent geen HPAI-virussen aangetroffen.”

Wat zijn de belangrijkste oorzaken dat er tot nu toe deze herfst en winter geen uitbraken van hoog pathogene vogelgriep waren op Nederlandse pluimveebedrijven?
„Waarschijnlijk dus door een of een combinatie van beide van bovenstaande factoren: minder virus circulatie in wilde vogels, en betere biosecurity bij pluimveehouders.”

Hoe is de (hoog pathogene) vogelgriepdreiging in Nederland op dit moment? En wat adviseert u Nederlandse pluimveehouders?
„Ik weet dus niet wat de dreiging is. Ik adviseer pluimveehouders om door te gaan met strikte biosecurity te handhaven. Recent werd er nog HPAI gevonden in een wilde vogel in Denemarken en enkele maanden geleden ook in Nederland, dus het virus is nog altijd niet weg uit Europa.”

 
Tekst: Tom Schotman
 
 

Inloggen op de ledenportal