Pluimveeweb: Secretaris-generaal LNV Jan-Kees Goet: Bedreigingen dierenrechtenactivisten zijn onacceptabel

11-02-2019
Secretaris-generaal Jan-Kees Goet van het ministerie van Landbouw maakt zich zorgen over de verharding van het debat over de veehouderij tussen boeren en dierenrechtenactivisten. Tegelijk roept hij de vleessector op tot nog meer transparantie.

„Ik pleit voor een gezond debat over dierenwelzijn en ik hoop dat boeren en anderen in de vleessector zich niet gaan terugtrekken in hun fort”, aldus Goet tijdens de jaarvergadering van de Centrale Organisatie voor de Vleessector (COV), donderdagmiddag in Utrecht. „Er is blijvend behoefte aan nuances in het debat”, meent Goet. Hij roept veehouders en vleesindustrie op om bondgenoten te zoeken en met elkaar het verhaal achter de vleesproductie in Nederland te vertellen.

Bedreigingen, intimidatie en inbraken in stallen noemt Goet ‘onacceptabel’. Iedereen die met onwettige zaken te maken krijgt, moet daarvan aangifte doen, stelt de secretaris-generaal. „Binnen de democratische spelregels is er geen ruimte voor dit soort dingen.”

Goet roept de sector op om ‘de luiken’ nog meer te openen dan al gebeurt. „Dit kan ingewikkeld zijn, maar het is wel nodig. Gelukkig zie ik dat veel bedrijven al veel doen aan transparantie.” Aan burgers laten zien wat de herkomst is van hun vlees, kan al helpen bij het vergroten van het maatschappelijk draagvlak. „In Frankrijk kunnen consumenten bijvoorbeeld aan de hand van het pakje vlees zien waar een dier is opgegroeid, maar ook wat het dier heeft gegeten en waar dit voer vandaan komt en door wie en waar het dier is geslacht. Mensen stellen dit op prijs”, aldus Goet.

 
Tekst: Caroline van der Plas
 
 

Inloggen op de ledenportal